Rooyackers, Kamps & Kamps scherper

,,Ja Tim, hier Wart'', roept Wart Kamps door de intercom. ,,Kom je buiten een cabaretprogramma spelen?'' Waarop we Tim Kamps horen antwoorden: ,,Begin maar vast, ik kom zo.'' En zodra ze met z'n tweeën zijn, verschijnt ook Bor Rooyackers. Hij is de derde van het trio, en functioneert tevens als pispaal – tegen hem spelen beide broers de machtsspelletjes die ze vanavond in petto hebben.

Het derde programma van Rooyackers, Kamps & Kamps, die sinds hun zege op het Amsterdams Kleinkunst Festival van 1998 een lachgraag publiek bedienen, speelt zich af rondom een huisje met drie verdiepingen, die elk een raampje hebben: één voor elk van de drie. Dat geeft aanleiding tot poppenkastachtige scènetjes met visuele grappenmakerij, en één glansnummer waarin drie antwoordapparaten geen gehoor bij elkaar vinden. De geluidsband voegt er niet alleen passende muziek aan toe, maar ook commentaar van stemmen die grappig tegenwicht geven aan wat er in levenden lijve gebeurt. Dat het schriele drietal zich nog steeds een ongearticuleerd soort meligheid kan permitteren, blijkt ook in Rooyackers, Kamps & Kamps 3 uit diverse scènes zonder plan of pointe. Een beetje wezenloos heen en weer kletsen of zinloos de zaal in kijken, is voor hun publiek al genoeg reden voor vrolijkheid. Maar dat huisje, en die gekte achter de ramen, doen vermoeden dat er allengs enig raffinement in hun optreden begint te sluipen. En dat is mooi om te zien.

Voorstelling: Rooyackers, Kamps & Kamps 3. Gezien: 7/12 in de Kleine Komedie, Amsterdam. Tournee t/m 5/6. Inl. 020-6124 341, www.hummelinckstuurman.nl

    • Henk van Gelder