Recordaantal bezoekers in Rijksmuseum

Het Rijksmuseum in Amsterdam heeft afgelopen weekeinde het recordaantal van 26.000 bezoekers getrokken, aldus een woordvoerder van het museum. De toegang was gratis. Het Rijksmuseum was zondag voor het laatst open omdat vandaag een grootscheepse verbouwing begint die meer dan vier jaar zal duren. Vanaf 20 december is wel de nieuw ingerichte Philipsvleugel open. Daar zullen alle zeventiende-eeuwse topstukken te zien zijn, waaronder De Nachtwacht van Rembrandt. Binnenkort verhuist het schilderij vanuit het hoofdgebouw naar het tijdelijke onderkomen. Voor de verbouwing van het Rijksmuseum is 272 miljoen euro uitgetrokken. Het ontwerp uit 1885 van P. Cuypers wordt door de Spaanse architecten Antonio Cruz en Antonio Ortiz aangepast aan de eisen van een modern museum. Er komt onder meer een ondergronds plein van 4000 vierkante meter. Of de onderdoorgang open blijft voor het fietsverkeer is nog niet helemaal zeker. In de tuin van het museum staan enkele nieuwe gebouwen gepland.