Qurie kan geen bestand bereiken

Hamas en Islamitische Jihad weigeren de wapens tegen Israël neer te leggen. Terwijl in Kairo de Palestijnse premier Qurie vergeefs trachtte een bestand te smeden, brak in de Israëlische regering een heftige ruzie uit over de uitspraken van vice-premier Olmert (Likud) die wil dat Israël zich eenzijdig terugtrekt uit de bezette gebieden.

De pogingen van Qurie en het hoofd van de Egyptische inlichtingendienst Suleiman om de Palestijnse groepen tot een nieuwe `hudna' (staakt-het-vuren) te bewegen waren gedoemd te mislukken. Hamas en Islamitische Jihad willen niet verder gaan dan de belofte geen ,,operaties'' meer uit te voeren in Israël zelf. Bovendien moest Israël stoppen met acties tegen Hamas en Islamitische Jihad. Premier Sharon zei bereid te zijn de gerichte liquidaties en andere acties te staken als de Palestijnse groepen nu stoppen met het plegen van aanslagen op burgers, militairen en nederzettingen.

,,Hamas verwerpt een hudna omdat wij denken dat de Amerikanen en de zionisten in een diepe crisis verkeren als gevolg van ons voortdurende verzet en als gevolg van het verzet in Irak'', aldus Mohammed Nazal, lid van de Hamas-delegatie in Kairo. Hamas in Gaza heeft premier Qurie in dreigende taal gewaarschuwd geen gesprekken met Israël aan te gaan, laat staan akkoorden te sluiten. Ook de grootste Palestijnse organisatie Fatah werd gewaarschuwd ,,te stoppen met het spelen met de belangen van de Palestijnse bevolking''.

Voor Qurie is de uitkomst van de onderhandelingen een teleurstelling, hij keerde dan ook abrupt terug naar Oost-Jeruzalem te midden van speculaties over aftreden. Hervatting van gesprekken met Israël over de zogeheten Routekaart lijken zinloos, omdat hij geen enkele zeggenschap heeft over Hamas, Islamitische Jihad en Al Aqsa-brigades, die in Nablus een bloedige interne vete uitvechten.

De Israëlische vice-premier Olmert intussen is het middelpunt van een heftig debat over zijn ,,nieuwe inzicht'' dat Israël niet langer meer moet wachten op een bestand met de Palestijnen, maar zich eenzijdig moet terugtrekken. Olmert stond bekend als een aanhanger van de `Groot-Israël'-gedachte en daarom zijn de kleine regeringspartijen, de Nationale Unie en de Nationale Religieuze Partij, woedend. ,,Als de verschrikkelijke woorden van Olmert werkelijkheid worden, dan is deze regering binnen een dag gevallen'', zei NRP-minister Eitam. In Jeruzalem werden posters opgehangen met Olmert als Hitler en als een nazi-officier die op produkten uit de bezette gebieden een gele Davidsster met het woord `Jude' drukt. Olmert stemde als minister van Handel in met de eis van de EU om producten uit de bezette gebieden van een herkomst-label te voorzien.

Als de regering Sharon besluit tot eenzijdige stappen en de kleine partijen opstappen, zal de Arbeiderspartij dat plan steunen en mogelijk bereid zijn in de regering te stappen. Die steun kondigde oud-premier Barak aan.