Popzender 3voor12 nu ook te zien op televisie

De muziekzender 3voor12 van de VPRO is sinds vorige week ook te zien als regulier muziekstation op de televisie. De zender zond sinds dit voorjaar al continu videoclips en concerten uit op internet. De popzender is nu opgenomen in het digitale standaardpakket van kabelbedrijf UPC.

Door technische problemen heeft het vanaf mei geduurd tot UPC de uitzendingen kon doorgeven. Ook moest er nog een regeling worden getroffen worden voor de auteursrechten. Met kabelbedrijf Essent is de VPRO nog in gesprek over doorgifte, aldus een woordvoerder van de omroep.

De zender 3voor12 kiest meer dan de andere Nederlandse popmuziekzenders MTV, TMF of de Box voor alternatieve stromingen. In het programma Doordraaien zijn vaak bijzondere clips te zien. Ook zendt 3voor12 interviews uit en opnames van concerten. Het programma wordt niet onderbroken door reclame. Zo nu en dan zijn er live-uitzendingen, zoals iedere woensdag het ook via Radio 3FM te volgen programma Club 3voor12 met korte optredens van Nederlandse en buitenlandse groepen. Op 17 december is er een avondvullend programma waarin diskjockey Giel Beelen de `3voor12 Awards' uitreikt. In januari staan uitzendingen rond het Groningse popfestival Noorderslag gepland. Er zijn plannen om het programma-aanbod verder uit te breiden.

Voor de VPRO is de zender belangrijk als proef met het opzetten van themakanalen. Op die manier kunnen volgens de omroep op een relatief eenvoudige manier aanvullende programma's voor speciale doelgroepen worden gemaakt. Ook biedt digitale televisie de mogelijkheid te experimenteren met interactiviteit. Het is ook een manier om uit te vinden op welke manier de televisiekijker invloed op de programma's wenst, aldus de omroep.