Op alles een antwoord

De Nationale Krakercompetitie, een internetspeurtocht, is gewonnen door een student toegepaste communicatie- wetenschap. De winnaar waarschuwt voor internet.

De Nationale Krakercompetitie, de wedstrijd op internet óver internet, werd afgelopen vrijdag afgesloten. Vier weken lang speurden enkele duizenden deelnemers naar antwoorden op in totaal veertig zoekopdrachten. Bibliotheek.nl en overheid.nl waren de initiatiefnemers van de competitie, die vaardigheid in het zoeken op het net moest vergroten.

De Achterpagina deed de afgelopen weken verslag en blikte op elke ronde terug met een Bekende Nederlander. Minister van Onderwijs Maria van der Hoeven roemde internet omdat het de politiek laagdrempeliger maakt. Zanger en vertaler Jan Rot hoopte een ,,lolbroek'' te kunnen vinden die alle antwoorden op de vragen uit de competitie op een site had gezet. Hij kwam bedrogen uit en zag zich genoodzaakt te gokken.

Hagenees Henk Bres probeerde enkele krakers uit ronde drie op te lossen, maar moest eerst uitvinden wat een zoekmachine is. ,,Ik heb wel eens gehoord van Goochel, of Google of zo, maar wat moet je daarmee?'' En zelfs internetgoeroe Francisco van Jole slaakte een diepe zucht bij het oplossen van de vragen uit de vierde ronde. ,,Ik heb me hier ernstig in vergist. Zo zie je maar: internet is geen orakel.''

Toch hadden veertig van de ruim vierduizend deelnemers alle vragen goed beantwoord. Een bonusvraag moest daarom uitsluitsel bieden. Robin Coolen (26) uit Oss bleek uiteindelijk de beste digispeurder en wint een reis naar Rome. ,,Ik ben erg blij, maar mijn ouders minder'', zegt de student toegepaste communicatiewetenschap. ,,Ik heb heel wat uurtjes surfend op het net doorgebracht en de rekening moet nog op de mat vallen.''

Aanvankelijk deed Robin ,,voor de lol'' mee, maar al snel kon hij niet meer ophouden. ,,Ik ben aan het afstuderen, dus eigenlijk kwam de krakercompetitie niet zo goed uit. Als ik geen zin meer had in het schrijven aan mijn scriptie, zette ik me even aan de zoekopdrachten. Maar dat `even' werd al snel een paar uur.''

Wat hem opviel tijdens de competitie was dat internet op nagenoeg alles wel een antwoord heeft, maar dat de informatie niet altijd even betrouwbaar is. ,,Je moet echt een beetje oppassen en niet alles zomaar aannemen omdat het toevallig op internet staat. Op twee sites kunnen twee tegenovergestelde dingen worden beweerd. Het is aan de internetgebruiker om dat goed te beoordelen.''

Mocht er volgend jaar opnieuw een krakercompetitie zijn, dan doet Robin weer mee. ,,Vanuit Spanje, want daar woont mijn vriendin en daar ga ik na mijn afstuderen naartoe. Dat is het mooie van internet: ik kan van waar ook ter wereld meedoen aan deze wedstrijd.''

Een aantal beheerders van sites was wat minder blij met de krakercompetitie. Webpagina's met voetbaldata raakten uit de lucht na massaal bezoek van speurende deelnemers die met de sportvragen worstelden. Ook de Duitse site van de Männergarten (een plek waar mannen kunnen verblijven terwijl hun echtgenotes winkelen) werd overstelpt met mailtjes toen de tweede ronde een vraag over de opvang bevatte. De beheerders losten het probleem op door het juiste antwoord gewoon op de site zetten. En het ministerie van Algemene Zaken was niet zo blij met de vraag uit de eerste ronde waarbij deelnemers het e-mailadres van premier Balkenende moesten achterhalen.

Soms bood niet het net, maar het toeval soelaas. Een deelneemster liet de organisatoren van de competitie per mail weten: ,,Iets eerder gistermorgen was ik op zoek naar het antwoord op vraag 37, over de jehova-getuigen. Ineens ging de deurbel. Wie komt me nu toch storen, dacht ik. Het waren twee personen die me de leer van Jehova wilde komen prediken! Ik zei, stop maar met je verhaal, weten jullie toevallig dit-en-dat? Nee, ze wisten het niet en daar waren zij ook niet voor. Ga dan maar een deur verder, zei ik, want ik heb verder geen tijd.''

Voor meer informatie: www.nationale krakercompetitie.nl

    • Aranka Klomp