Onder water

Het had niet veel gescheeld of café Lübeck was failliet gegaan. En nog steeds is de financiële situatie van de uitbaters penibel. Er zijn bezoekers die uit puur medelijden met Krista Knopert en Remco Voorhorst een kopje koffie komen drinken. Hun grand café ligt aan wat een fantastisch plein aan de achterzijde van het centraal station moet worden, grenzend aan het enorme stadskantoor van Zwolle en omringd door nieuwbouw. Maar de aanleg van het plein is twee jaar vertraagd. De klanten blijven weg. We overleven door te cateren, vertelt Krista.

Onder het plein is een parkeergarage gebouwd. Die lekt. Bijna drie jaar geleden kwam bij de bouw aan het licht dat de vloer van de garage niet waterdicht is omdat er iets mis was gegaan met het storten van onderwaterbeton. Het mankement bleek niet zo simpel te verhelpen als aanvankelijk werd gedacht en dat werd de bestuurders van Zwolle pas veel later ter kennis gebracht. Later bleek ook het dak van de garage te lekken. Een dag na de publicatie van een kritisch rapport over de gang van zaken, een half jaar geleden, besloot de verantwoordelijke wethouder op te stappen.

Er is nu een twist ontstaan over de aansprakelijkheid, samenhangend met de vraag of het constructiefouten zijn geweest of fouten bij de uitvoering. Zeker is dat bij de bouw van de parkeergarage veel haast is gemaakt, omdat de gemeente pas tot de aanleg daarvan besloot toen de bouw van het stationsgebouw en kantoren en winkels aan het plein al was begonnen. De schade loopt in de miljoenen euro's. De bouwkosten vallen hoger uit. De gemeente Zwolle mist als exploitant van de garage de inkomsten van een jaar parkeren. De verhuur van winkelpanden aan het plein loopt vertraging op. En café Lübeck heeft enkele tonnen schuld. Het is alleen aan de vriendelijkheid van de hypotheekbank te danken, vertelt Krista Knopert, dat ze niet hun eigen huis hebben moeten verkopen en dat ze alleen enkele maanden met hun twee kinderen bij familie hebben moeten wonen toen gas, water en stroom waren afgesloten.

Onlangs is dan toch begonnen met de inrichting van het plein. Het wordt handmatig bestraat en er worden enkele grote vijvers aangelegd. Het dak van de parkeergarage is met bitumen gerepareerd. De vloer van de garage wordt geïnjecteerd. Wel staan er nog steeds plassen in de grote autoloze ruimte.

De huidige wethouder Janco Cnossen verwacht dat de kwestie Lübeckplein over enkele jaren zal worden beschouwd als niet meer dan een vlekje in het verder succesvolle project om Zwolle aan de zuidkant een tweede centrum te geven. In tien jaar tijd is hier een compleet nieuw stuk stad neergezet, waaraan het Zwolse grondbedrijf ook flink heeft verdiend. De kwestie doet sommigen denken aan het debacle met de tramtunnel in Den Haag. Ook al omdat de burgemeester van Zwolle, Henk Jan Meijer, nog maar enkele jaren geleden als wethouder in Den Haag voor de bouw van deze tunnel verantwoordelijk was. Maar dat is toeval.

    • Arjen Schreuder