Nieuwe sporen in Deventer moord bij heropening

Op de blouse van het slachtoffer in de Deventer moordzaak zijn twee sporen aangetroffen die overeenkomen met het DNA-profiel van de verdachte Ernest Louwes. Dat is een van de conclusies in een nieuw rapport van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) in Rijswijk. De advocaat-generaal deelde dat vanochtend mee tijdens de eerste zittingsdag van de heropende rechtszaak. Vanmiddag zouden de uitkomsten van het rapport worden toegelicht door twee deskundigen van het NFI.

In de Deventer moordzaak zijn onlangs nieuwe gegevens door het hof in Den Bosch aan het strafdossier toegevoegd. Deze gegevens komen uit het `tactisch-journaal' van de politie van de regio IJsselland. In dit journaal zitten ondermeer verklaringen uit het buurtonderzoek na de moord, die mogelijk ontlastend zijn voor de verdachte. Dit journaal, een soort dagboek van uur tot uur van de politie, staat normaal niet ter beschikking van de verdediging maar is op verzoek van de advocaat van de verdachte, Geert-Jan Knoops, vrijgegeven.

Dat bleek vanochtend op de eerste procesdag de nieuwe behandeling van de Deventer moordzaak door het gerechtshof in Den Bosch. Het hof in Den Bosch behandelt de zaak tegen de 49-jarige verdachte fiscaal-jurist Ernest Louwes opnieuw in opdracht van de Hoge Raad. De man was in 2000 door het hof in Arnhem tot twaalf jaar cel veroordeeld voor de moord op de 60-jarige weduwe J. Wittenberg. Wittenberg werd in september 1999 in haar woning in Deventer doodgestoken. Louwes was haar belastingadviseur.

De zaak draait vooral om de vraag of het mes dat door het hof in Arnhem als moordwapen werd beschouwd dat ook is en of Louwes iets met dat mes te maken heeft. Na Louwes' veroordeling bleek dat DNA op het mes niet afkomstig was van het slachtoffer. De Hoge Raad besloot daarom de zaak opnieuw te laten behandelen en opnieuw onderzoek te laten doen naar onder andere het mes. Het wapen werd op de dag van de moord op anderhalve kilometer afstand van de delictplaats gevonden en later bij een zogeheten geursorteerproef door een hond aan Louwes gekoppeld. Verschillende deskundigen moeten vandaag opheldering geven over de vraag of het gevonden mes het moordwapen is en of de geursorteerproef betrouwbaar is.