Ministers EU beslissen over genvoedsel

De Europese Unie heeft vandaag opnieuw geen overeenstemming bereikt over opheffing van het moratorium op nieuwe genetisch gemodificeerde organismen (gmo's).

In het Comité voor de veiligheid van de voedselketen, waarin alle lidstaten zitten, was geen gekwalificeerde meerderheid voor of tegen toelating van een nieuwe genetisch gemodificeerde maïsvariëteit. Zes EU-lidstaten, waaronder Nederland, stemden vanmorgen voor toelating van het nieuwe gmo. Tegen waren ook zes lidstaten (Denemarken, Frankrijk, Griekenland, Luxemburg, Oostenrijk en Portugal). Drie lidstaten (België, Duitsland en Italië) onthielden zich.

De woordvoerder van eurocommissaris Byrne (Consumentenbescherming, Gezondheid) noemde de uitslag in het comité ,,zoals verwacht''. Het is nu aan de EU-ministers om binnen drie maanden alsnog met gekwalificeerde meerderheid te beslissen over het voorstel van de Europese Commissie. Als zij er ook niet uitkomen, moet de Commissie zelf een besluit nemen over toelating van het nieuwe gmo.

Het comité voor de voedselveiligheid had vorige maand een besluit uitgesteld, omdat het meer wetenschappelijke informatie wenste. Het gaat om de import van ingeblikte zoete maïs (de zogenoemde Bt11-variëteit) door de Zwitserse multinational Syngenta. De maïssoort is resistent tegen bepaalde schadelijke insecten en bestand tegen een onkruidverdelger (glufosinaat ammonium). De aanvraag voor toelating was al in 1997 ingediend.

Sinds 1998 geldt in de EU een feitelijk moratorium op toelating van nieuwe gmo's. Lidstaten als Frankrijk, Oostenrijk en Luxemburg deden toen een beroep op het voorzorgsprincipe wegens vermeende gezondheids- en milieurisico's. Eerder werden in de EU 18 gmo's toegelaten. De blokkerende lidstaten eisten betere EU-regels voor etikettering en traceerbaarheid van gmo's in de hele voedselketen. Deze regels zijn intussen door de EU aanvaard.

De VS, Canada en Argentinië dienden in mei een klacht in bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO) tegen de EU. Eurocommissaris Byrne zei vorige week nog dat het voorzorgsprincipe bij gmo's niet langer ,,gepast'' is, omdat gmo-voedsel even veilig als conventioneel voedsel zou zijn. Van geval tot geval moet toelating worden getoetst. Milieuorganisaties protesteren tegen nieuwe gmo's. De Europese Voedselveiligheidsautoriteit gaf juist vorige week positieve wetenschappelijke adviezen over de toelating van een genetisch gemodificeerde maïssoort van het Amerikaanse bedrijf Monsanto.

    • Hans Buddingh'