Máxima bevallen van een dochter

Kroonprins Willem-Alexander en prinses Máxima hebben gisteren een dochter gekregen. Het meisje, van wie de naam nog niet bekend is, is na haar vader tweede in de lijn van de opvolging in het Huis van Oranje.

Via de website van het Koninklijk Huis kwamen vandaag tot het middaguur ruim 8.000 gelukwensen binnen, in paleizen zijn felicitatie-registers geopend.

Gisteravond toonde een ontspannen Willem-Alexander zijn dochter aan de verzamelde pers in het Bronovo Ziekenhuis in Den Haag, waar ze om één minuut over vijf 'smiddags was geboren. Hij sprak over ,,de allermooiste baby van de hele wereld'' en over ,,het wereldwonder dat hier ligt''. De naam die naar verwachting morgen wordt bekendgemaakt is een ,,pure privé-kwestie'', zo zegt de Rijks Voorlichtingsdienst (RVD).

De bevalling is volgens gynaecologe M. Smeets ,,heel goed'' verlopen. De baby is ,,kerngezond''. Zondagochtend rond negen uur waren Willem-Alexander en Máxima na telefonisch contact met Smeets naar het ziekenhuis gekomen, waarna de weeën ,,vlot op gang'' waren gekomen. Smeets noemde de bevalling, die acht uur in beslag nam, ,,normaal'' en ,,natuurlijk''.

Dat gold niet voor de zwangerschap van Máxima. Daarbij is ,,een complicatie'' opgetreden, waardoor de prinses naar nu blijkt negen weken op bed heeft moeten liggen, zo vertelde Willem-Alexander. Om wat voor complicatie het ging wilden prins noch medisch team zeggen. Smeets sprak van een complicatie die bij zwangere vrouwen veel voorkomt. De prinses is dagelijks bezocht door ,,gespecialiseerde verpleegkundigen''.

Koningin Beatrix heeft kort na de geboorte een bezoek gebracht aan het ziekenhuis. Ze was daarbij in het gezelschap van prins Friso en zijn verloofde Mabel Wisse Smit. Volgens Willem-Alexander had zijn moeder om vijf uur 's middags ,,een vreemd gevoel'' gehad. Kort daarop kreeg ze telefonisch het bericht van de geboorte van haar tweede kleinkind. Tijdens het bezoek aan het ziekenhuis was de koningin ,,totaal door het dolle heen'', zo vertelde haar oudste zoon. De moeder van Máxima was in het ziekenhuis bij de bevalling van haar dochter. Ze trad echter niet in de openbaarheid. Vader Jorge Zorreguieta was tot voor kort ook in Nederland, vertelde de prins, maar die moest terug naar Argentinië ,,voor zijn werk''.

De dochter van Willem-Alexander is het eerste meisje uit de Oranje-dynastie waarvan het bij de geboorte al zeker is dat ze bestemd is voor de Nederlandse troon. Voor de grondwetswijziging van 1983 hadden zoons nog voorrang, ook als ze later geboren waren.

Voor Máxima en Willem-Alexander was het volgens de prins een verrassing gebleven of ze een jongetje of meisje zouden krijgen. ,,Je kunt zoveel op een scan zien'', zei de kroonprins. ,,Deze ene verrassing'' wilde het paar graag houden. De prins sprak de hoop uit dat het kind ,,zoveel mogelijk een onbezorgde en rustige jeugd'' kan hebben. ,,Daarvoor ben ik bij u aan het goede adres,'' hield hij de pers voor.

inburgering: pagina 2

erfopvolging: pagina 3

hoofdartikel : pagina 7