Kritiek groeit op Rijkaard

De positie van de Nederlandse voetbaltrainer Frank Rijkaard is na de 2-1 thuisnederlaag van Barcelona tegen Real Madrid verder onder druk komen te staan. De `Koninklijke' won zaterdag voor het eerst sinds 1983 op vijandelijke bodem en vergrootte zijn voorsprong op de aartsrivaal tot dertien punten.

Ondanks de nieuwe tegenvaller bleven de witte zakdoekjes – als teken van protest – achterwege op de tribunes van stadion Nou Camp. Barcelona had afgelopen woensdag met 5-1 verloren in Malagá en was alleen gebaat bij een zege op Real. De Catalaanse voetbaltrots bezet de elfde plaats in de Primera Division.

Real domineerde in de eerste helft, mede dankzij de verdedigende tactiek die Rijkaard had uitgestippeld. De Brazilianen Ronaldo en Roberto Carlos zetten Real op een 2-0 voorsprong. De Nederlander Kluivert scoorde in de slotfase tegen.

Volgens sommige Spaanse dagbladen was de coach daardoor debet aan de nederlaag. De website van de sportkrant Marca meldt: `Rijkaard is niet langer onaantastbaar. De directie en de technische staf twijfelen aan zijn wisselende opstellingen.' En El País schrijft: `Barcelona leek alleen op de reservebank superieur aan Madrid. Een slechte aanpak.'