Intel dreunt door op beurs Europa

De Europese aandelenmarkten zijn vanmorgen de week in mineur begonnen. In Amsterdam stond de AEX-index rond het middaguur op 331,68 punten, een verlies van 3,0 punten oftewel 0,9 procent. De beurs in Parijs zakte 0,9 procent, Frankfurt verloor 1,2 procent. Londen hield de schade beperkt en daalde 0,4 procent.

Het Amerikaanse Intel nam vrijdagavond een onverwachte voorziening van 600 miljoen dollar, waar Europese beleggers pas vandaag op konden reageren. Europese verwanten en sectorgenoten van Intel hadden het dan ook zwaar. Fabrikant van chipmachines ASML daalde 2,7 procent en elektronicagigant Philips zakte 2,4 procent.

Automatiseerder LogicaCMG ging in tegen de negatieve trend voor technologiefondsen en won 3,2 procent. Sommige analisten verwachten binnenkort een opbeurende trading statement over de ontwikkeling van het bedrijf te ontvangen.

De financiële fondsen in de AEX lieten ook dalingen zien. Zo verloor verzekeraar Aegon 1,8 procent. ABN Amro, ING en Fortis verloren minder dan 1 procent. In Duitsland daalde Allianz, een concurrent van Aegon 1,5 procent.

De euro zette zijn opmars voort tegenover de Amerikaanse dollar. De munt noteerde een nieuwe hoogste stand van 1,2195 dollar en zakte tegen het middaguur iets terug naar 1,2180 dollar.

Supermarktconcern Ahold verloor 2,4 procent. Beleggers waren niet onder de indruk van de bekendmaking van Ahold dat het zijn winkels in Peru verkoopt.

De effectenbeurs in Tokio is met forse koersdalingen gesloten. De toonaangevende Nikkei-index zakte 328,12 punten, ofwel bijna 3,2 procent, tot 10.045,34. Beleggers reageerden vooral op de verdere daling van de dollar ten opzichte van de yen. De dollar belandde, met een koers van ruim 107 ten per dollar, op het laagste niveau in drie jaar.

Ook de overige beurzen in het Verre Oosten moesten verliezen incasseren. In Hongkong eindigde de Hang-Sengindex 1,3 procent lager. In Zuid-Korea zakte de Kospi-index 0,6 procent. De belangrijkste Australische beursgraadmeter, de All Ordinaries, ging 0,2 procent omlaag. Virgin Blue maakte een goed debuut op de beursvloer in Sydney. De Australische luchtvaartonderneming van de Britse zakenman Richard Branson steeg 8 procent in koers.