Ierse Rosanna wordt de mooiste in China

De Miss World-verkiezingen, die dit weekeinde voor het eerst werden gehouden in China, zijn gewonnen door de 19-jarige Ierse blondine Rosanna Davison. Rosanne Davison is de dochter van de zanger Chris de Burgh, die in 1986 een hit scoorde met het liedje `Lady in Red'.

De Miss World-verkiezingen werden gehouden in de badplaats Sanya op het Zuid-Chinese eiland Hainan, het `Hawaii van het Oosten'. De 21-jarige Guan Qi, die het gastland vertegenwoordigde, behaalde de derde plaats, na de Canadese Nazanin Afshin-Jam.

Winnares Davison kreeg op Hainan haar kroontje overhandigd uit handen van de uit Almelo afkomstige Turkse Azra Akin, de Miss World van vorig jaar. Voor Nederland deed dit jaar de 21-jarige Zeeuwse Sanne de Regt mee, maar ze belandde niet in de top. De verkiezingen vonden plaats in een speciaal gebouwd conferentie-oord in de vorm van een tiara. De bouw heeft naar verluidt 12 miljoen dollar gekost, en dat bedrag wordt door de organisatie gezien als een investering in het toerisme op Hainan.

Ondanks de primeur voor China werd de verkiezing daar niet rechtstreeks op de staatstelevisie uitgezonden. Maar er waren wel beelden van te zien op de nationale en regionale zenders. Ook de kranten drukten vanochtend kleurenfoto's van de winnaressen af. Het organiseren van de verkiezingen past in het beleid van China om meer internationale evenementen aan te trekken, met als hoogtepunt de Olympische Spelen in 2008.