Hoogste ijsbanen en baanrecords schaatsen

Hoe hoger de schaatsbaan, hoe sneller als gevolg van de verminderde luchtweerstand de tijden doorgaans zijn. Die vuistregel kent een paar uitzonderingen. De hoogst gelegen 400-meterbaan (Medeo) ligt in Kazachstan, maar omdat de baan decennialang een zieltogend bestaan leidde en omdat een dak ontbreekt, komt de baan niet voor in de top van het klassement van de snelste banen. In het buitenland hebben ook de banen in Davos, Collalbo en Inzell geen dak. De snelste baan is de op twee na hoogste, de Olympic Oval in Salt Lake City. De vijf wereldrecords bij de mannen werden in die hal gereden. De hoogst gelegen 400-meterbaan in Nederland is die in Geleen, de laagste de Jaap Eden-baan in Amsterdam, mede doordat die in een voormalige polder ligt, de Watergraafsmeer.