Hockeysters toch nog op derde plaats in Sydney

Ondanks drie nederlagen in zes duels hebben de Nederlandse hockeysters het toernooi om de Champions Trophy in Sydney bevredigend afgesloten. In de troostfinale won de ploeg van bondscoach Marc Lammers gisteren met 3-2 van Argentinië, de wereldkampioen tegen wie een dag eerder in de laatste groepswedstrijd nog was gelijkgespeeld. Gastland Australië won de jaarlijkse strijd tussen de zes sterkste hockeynaties ter wereld door titelverdediger China met 3-2 te verslaan.

Lammers was tevreden over het vertoonde spel van zijn ploeg, die sinds het behalen van de Europese titel, drie maanden geleden, al zeker is van deelname aan de Olympische Spelen in Athene (2004). ,,Vandaag hebben we heel goed gespeeld'', zei de bondscoach tegen het ANP. ,,We zijn toch nog op dreef gekomen.''

Zorgen zegt Lammers zich niet te maken, ook al rammelde de defensie in Sydney en kwamen de spitsen moeizaam tot scoren. Als excuus kon hij de absentie aanvoeren van twee geblesseerde routiniers: verdedigster Minke Booij en spits Fatima Moreira de Melo.

De oorzaken van het povere optreden waren volgens hem overduidelijk. Het gebrek aan fitheid was de voornaamste reden, en dat was een gevolg van het Nederlandse competitieprogramma. Waar de overige vijf deelnemers zich, met uitzondering van Argentinië, optimaal op het toernooi konden voorbereiden, speelden de Nederlandse internationals een dag vóór vertrek naar Sydney nog een competitiewedstrijd.

Zijn programma voor de Olympische Spelen van volgend jaar in Athene heeft Lammers al klaar. Op 13 januari start de voorbereiding. `Training op maat' luidt het credo. Niet al te wendbare speelsters moeten gaan squashen, terwijl fysiek onvoldoende uitgeruste speelsters vaker het krachthonk in moeten. Daarnaast overweegt Lammers zijn selectie verplichte judolessen voor te schrijven, met het oog op het weerstaan van fysiek sterke ploegen.