Het Beeld

De geliefde labrador van Vladimir Vladimirovitsj heeft, volgens mevrouw Poetin in het NOS Journaal, gisteren het leven geschonken aan acht puppies. Dat kwam goed uit op de dag dat het Russische parlement gekozen werd.

Ook óns vorstenhuis kon wel wat goed nieuws gebruiken. De troonopvolger die het publicitaire geklungel rond Oranje van de afgelopen maanden zou moeten doen vergeten, werd gisteren geboren. Met een persconferentie in het ziekenhuis van vader en vier uur oude dochter, rechtstreeks uitgezonden door verschillende tv-zenders, zette de RVD hoog in. Toch heb ik de indruk dat de p.r.-mogelijkheden niet optimaal benut zijn.

Het idee was uitstekend. Eerst kondigde RVD-directeur Eef Brouwers het voorprogramma aan, een gynaecoloog en een neonatoloog, beiden in een witte jas en – heel goed – beiden vrouw. Hun communiqués klonken zakelijk, maar spontaan en opgewekt; bij het vragenrondje werd echter onnodig geheimzinnig gedaan over de `veel voorkomende' complicatie die de zwangerschap `niet geheel smetteloos' had gemaakt. Waarom zou het bekend worden van hoge bloeddruk, om de meest waarschijnlijke complicatie te noemen, de belangen van prinses Máxima kunnen schaden?

Vervolgens klapten op aanwijzing van spreekstalmeester Brouwers de deuren open en kwam de prins van Oranje binnen, `met nog iemand bij zich'. Wie zou dat nu kunnen zijn? Uiteraard niet de jonge moeder, al had hij die meer dan ooit goed kunnen gebruiken. Prins Willem-Alexander toonde nauwelijks emotie, sprak in nietszeggende clichés (`een wolk van een baby') en wimpelde concrete vragen af, ook als ze onschuldig leken. Dit was de houterige en defensieve prins Alex uit een ver verleden, dus van vóór het door zijn vrouw ingezette charme-offensief.

De publieke omroep leek niet helemaal goed in staat om adequaat te reageren op de verre van verrassende gebeurtenissen. De eerste uren lag het initiatief duidelijk bij RTL4, dat ook beter weet in te spelen op het sentiment dat bij zo'n oranjewolk hoort. In Life & Cooking reageerden presentatoren Carlo Boszhard en Irene Moors adequaat en lieten de tribune twee keer het Wilhelmus aanheffen. RTL Nieuws had ook live de saluutschoten, terwijl het NOS Journaal die net miste. Op dat moment moesten we op de nieuwszender Ned.2 naar André Rieu kijken, die begon met het thema uit The Godfather te spelen.

Een slimme zet van RTL4 was het tevoren opgenomen programma Oranje Boven, waarin jonge ouders onder de bekende Nederlanders gezellig beppen over zwangerschap en bevalling, aan elkaar gepraat door nationaal babyorakel Daphne Deckers. Stuk voor stuk wensten de sterren Willem-Alexander en Máxima de hoogste kraamwijsheid in deze kringen: ,,Geniet ervan!''

Tegen de tijd dat er op Nederland 2 ruimte was voor een Nationaal Programma onder leiding van Maartje van Weegen (je kunt moeilijk Studio Sport laten vervallen voor de toekomstige koningin), had RTL de race al op z'n sloffen gewonnen.

    • Hans Beerekamp