Hattrick houdt Kezman in race record Dillen

Mateja Kezman stond zaterdagavond met vier doelpunten aan de basis van de 7-0 zege van PSV op Volendam. De Serviër maakte in Eindhoven na rust een zuivere hattrick.

Kezman staat na zijn kwartet tegen Volendam nu op vijftien treffers, en maakt nog steeds serieuze kans het record van zijn voormalige clubgenoot Coen Dillen te verbeteren. Deze midvoor van de Eindhovense voetbalclub scoorde in de jaren vijftig in een seizoen in totaal 43 keer. Kezman heeft nog twintig wedstrijden om Dillen naar de kroon te steken. De spits had dit seizoen de pech dat hij drie duels door een schorsing miste.

Tegen Volendam kreeg Kezman de hulp van de vijandelijke verdedigers, die de bal bij toerbeurt in zijn voeten speelden. Met als gevolg dat zijn vier treffers dit keer niet de schoonheidsprijs verdienden. Hij kreeg een kwartier na rust een publiekswissel.

Kezman werd door trainer Hiddink gespaard voor de wedstrijd in de Champions League van komende woensdag tegen Deportivo la Coruña. PSV moet tegen de Spaanse topclub op eigen veld vermoedelijk met drie goals verschil winnen om zich voor de achtste finales te plaatsen. Overigens heeft Kezman tot zijn eigen frustratie al twee jaar niet gescoord in de Champions League.

Na afloop van het duel tegen Volendam werd weer druk gespeculeerd over een tussentijds vertrek van de topscorer van PSV. Clubs uit Spanje en Engeland informeerden de afgelopen weken bij de nieuwe zaakwaarnemer van Kezman naar de mogelijkheid van een transfer tijdens de winterstop. Geen vereniging heeft zich vooralsnog officieel gemeld bij de clubleiding van PSV, maar manager Arnesen houdt serieus rekening met een snel vertrek. Trainer Hiddink wilde nog niet aan een snel afscheid denken. ,,Of een vertrek van Kezman bespreekbaar is? Nou, als we drie Kezmannen terug krijgen wel.''

Heerenveen heeft gisteren in Breda een einde gemaakt aan vijf opeenvolgende uitnederlagen. Tegen NAC behaalden de Friezen een 3-2 zege. Sibon scoorde twee keer voor Heerenveen, tussendoor had Venema met een eigen doelpunt NAC op gelijke hoogte gebracht. Kort voor rust werd het 3-1 door een volley van De Lange. Slot scoorde in de extra tijd voor de thuisploeg.

RBC heeft gisteren in eigen stadion een verrassende zege behaald op AZ. De Graaf besliste het duel na rust. RBC speelde het laatste kwartier met tien man. Tininho kreeg rood na een slaande beweging in het gezicht van De Cler. AZ blijft derde; de voorsprong op Feyenoord slonk tot twee punten.

FC Utrecht trok de stijgende lijn van de voorbije weken door. In Tilburg won de ploeg van trainer Booy zaterdag met 2-0 van Willem II. Keller en Van der Haar (met een fraaie stiftbal) waren de doelpuntenmakers.

Hekkensluiter FC Zwolle verloor gisteren in Arnhem met 5-2 van degradatiekandidaat Vitesse, dat door de eerste thuiszege van dit seizoen naar de zestiende plaats steeg.