Geen volledige fusie Rabobank met Achmea

De fusiebesprekingen tussen de financiële instellingen Rabobank en Achmea gaan alleen nog maar over het samenvoegen van een aantal Nederlandse activiteiten. De Rabobank is niet meer geïnteresseerd in de buitenlandse activiteiten van de Eureko-groep waar Achmea onderdeel van is. De gesprekken moeten rond de jaarwisseling afgerond zijn. Dat heeft een woordvoerder van Achmea/Eureko vandaag bevestigd.

De Rabobank is de grootste consumentenbank van Nederland en Achmea is de grootste zorgverzekeraar van Nederland. De twee concerns zijn sinds deze zomer in gesprek over een samenwerking, de derde ronde fusiebesprekingen tussen de twee bedrijven in tien jaar. De gesprekken betroffen in eerste instantie nog een fusie van de Rabobank met alle activiteiten van de Eureko-groep. Daartoe behoren bijvoorbeeld de Ierse verzekeraar Friends First en een belang van 30 procent in de grote Poolse verzekeraar PZU. Eureko heeft al jarenlang een conflict met de staat Polen over de volledige overname van deze geprivatiseerde Poolse verzekeraar. Mede door dat conflict stelde kredietbeoordelaar Standard & Poor's deze herfst zijn oordeel neerwaarts bij naar `negatief' voor alle onderdelen van Eureko.

De Rabobank is de enige particuliere bank ter wereld met de hoogst denkbare kredietwaardigheid (AAA), waardoor de bank tegen gunstige tarieven geld kan lenen. Volgens waarnemers wil de Rabobank deze beoordeling graag behouden, maar die zou in gevaar kunnen komen bij een volledig samengaan met Eureko.

Inmiddels beperken de gesprekken zich tot de activiteiten in Nederland. ,,Rabobank is vooral in Nederland actief, en de synergievoordelen die we onderzoeken, treden dus vooral op de Nederlandse markt op'', aldus een woordvoerder van Achmea.

De Rabobank is volgens ingewijden vooral geïnteresseerd in de zorgverzekeraars van Achmea; dat zijn Zilveren Kruis en het Groene Land. Verder horen ook de schadeverzekeraars FBTO en Centraal Beheer en de bank Staal Bankiers tot Achmea.

Bert Heemskerk, sind een jaar bestuursvoorzitter van Rabobank, wil van de bank ook de grootste verzekeraar van Nederland maken met een marktaandeel van 25 procent. Het marktaandeel van Rabo-dochter Interpolis bedraagt nu zo'n 6 procent.

Eerder dit jaar heeft Rabobank onderhandeld met zorgverzekeraar VGZ. Deze gesprekken werden uitgesteld toen Rabobank met Achmea ging praten.