Fragment toneelstuk Menander ontdekt

In de bibliotheek van het Vaticaan in Rome zijn waarschijnlijk tweehonderd onbekende regels van de hellenistische blijspeldichter Menander (342-291 voor Christus) ontdekt.

Dit heeft de krant van Vaticaanstad, L'osservatore romano, vrijdag jongstleden bekendgemaakt. De Italiaanse filoloog Francesco d'Aiuto vond het Menander-fragment in een perkamenten manuscript dat door een Syrische monnik in de negende eeuw na Christus is vervaardigd.

De nog niet geheel ontcijferde tekst volgde op tweehonderd regels uit een van Menanders weinige volledig overgeleverde toneelstukken, Dyskolos (`De brombeer').

De Atheense dichter Menander (Menandros), een tijdgenoot van Alexander de Grote en diens opvolgers, schreef honderd stukken waarvan er maar zeven (gedeeltelijk) zijn overgeleverd.

Menander was de belangrijkste vertegenwoordiger van de Attische `Nieuwe Komedie'. Terwijl oude komedieschrijvers als Aristofanes in hun stukken vooral het politieke leven en de Atheense democratie belachelijk maakten, richtten de nieuwe-komedieschrijvers zich op het dagelijks leven.

Menanders wilde plots, met geheimzinnige vondelingen, gierige vaders, lepe slaven als opvallendste personages, waren tot de twintigste eeuw vooral bekend door de herdichtingen van de Latijnse komedieschrijvers Plautus en Terentius. Pas in 1905 werd het eerste stukken van zijn hand (700 regels uit Het scheidsgerecht en 400 uit Het kaalgeschoren meisje) op een Egyptische papyrus teruggevonden.