Feyenoord heeft weer een linksback

De gelukkigste speler van Feyenoord was gisteren zonder twijfel linksback Ramon van Haaren. Na veertien maanden van blessureleed maakte de 31-jarige verdediger tegen ADO Den Haag een verdienstelijke rentree. De grootste winst voor Van Haaren was dat zijn knie het negentig minuten lang had gehouden. ,,Het geeft een heel lekker gevoel om weer terug te zijn'', sprak de voetballer na afloop van de 4-1 overwinning. ,,Ik had het eigenlijk niet meer durven dromen dat ik ooit nog in de Kuip zou spelen.''

Sinds Van Haaren in de zomer van 2001 de overstap van Roda JC naar Feyenoord maakte kreeg hij de ene blessure na de andere. Steeds als de speler dicht bij een rentree was, kreeg hij weer last van lichamelijke klachten. Tot aan het duel tegen ADO Den Haag kwam de vleugelverdediger slechts zes keer in de competitie en drie keer in de Champions League uit voor de Rotterdamse club. Van Haaren dreigde helemaal uit beeld te raken. Zeker omdat Feyenoord de voorbije jaren vervangers als Mauricio Aros, Gérard de Nooijer, Jean Carlos Dondé en Ferne Snoyl bij de selectie voegde.

Van Haaren kon niets anders doen dan vanaf de tribune toekijken hoe de ene na de andere linksback mislukte. Hij heeft geen moment aan stoppen gedacht, maar meer dan eens beleefde de in Waalwijk geboren speler donkere momenten. ,,Als geblesseerde speler val je toch een beetje buiten de groep'', legde Van Haaren in de catacomben van de Kuip uit. ,,Ik heb hele zware tijden gekend. Vooral als ik weer eens een terugslag kreeg. Dan voelde ik me echt klote. Ik zat maar in dat stomme krachthonk. Maandenlang heb ik niet naar Studio Sport gekeken. Dat kon ik gewoon niet opbrengen. Ik voelde me ook wel een beetje schuldig ten opzichte van Feyenoord. Zeker omdat ze problemen hielden op de positie van linksback. Het is niet te beschrijven hoe het voelt om fit te zijn.''

Toen Van Haaren een paar weken geleden aan Bert van Marwijk meldde dat hij klaar was voor een optreden in het eerste elftal, kreeg de voetballer te horen dat de trainer voorlopig de voorkeur zou geven aan de jonge Snoyl. Zonder te morren schikte Van Haaren, die meer dan 250 wedstrijden in het betaald voetbal speelde, zich in zijn lot. ,,Ik was al heel gelukkig dat ik als wisselspeler op de bank mocht zitten. Ik denk dat ik de afgelopen weken veruit de meest blije wisselspeler was'', zei Van Haaren die aanvankelijk niet op speelminuten tegen ADO Den Haag had gerekend. De laatste training sloeg hij over.

Een dag voor de wedstrijd kreeg Van Haaren op weg naar de begrafenis van Roda-voorzitter Theo Pickée te horen dat Snoyl een voedselvergiftiging had opgelopen. ,,Nadat ik Van Marwijk had gesproken, kreeg ik een apart gevoel. Ik lette niet helemaal meer op de weg. Ik zat wat voor me uit te staren en de auto leek vanzelf te gaan. Ik stond ook heel anders op dan normaal. Helemaal zeker dat ik zou spelen, was ik niet. Toen ik op de club kwam, heb ik eerst gekeken of Snoyl er was. En hij was er dus niet'', stelde een glimlachende Van Haaren vast.

De nummer vijf van Feyenoord bleef met opvallend gemak op de been tegen Romeo Castelen. Het grillige Haagse talent slaagde er zelden of nooit in de verdediger te passeren. Alleen bij de openingstreffer van ADO-middenvelder Cédric van der Gun leek Van Haaren niet helemaal vrijuit te gaan. Van Haaren: ,,Hoewel ik nog niet honderd procent fit ben, kon ik op routine veel doen. Verdedigen verleer je niet. Dan is net als met fietsen. Ik had ook geen angst dat ik me zou blesseren. Daar heb ik niet over nagedacht. Ik speelde wel met een pijnstiller. Maar dat is vooral iets psychisch.''

Een kwartier voor tijd dreigde even het noodlot toe te slaan voor Van Haaren toen Van der Gun hem in een duel vol op zijn knie raakte. ,,Op het moment dat het gebeurde, had ik wel zoiets van: `Oh nee, niet weer'. Gelukkig viel het mee. Maar ik dacht: `Ik ga er vandaag echt niet af'. Ik voel nu dat mijn knie een beetje stijf begint te worden. Morgen voel ik waarschijnlijk het eerste aan mijn knie. Ik reken voorlopig nergens op. Ik zie wel of ik volgende week weer in de basis sta. Alles wat ik speel is mooi meegenomen'', zei de voetballer die nog tot medio 2005 bij Feyenoord onder contract staat.

Van Marwijk constateerde met genoegen dat Van Haaren ,,rust uitstraalde''. ,,Hij heeft prima gespeeld, maar het allerbelangrijkste is dat hij heel is gebleven'', liet de coach weten die de afgelopen jaren tal van voetballers met wisselend succes linksback liet spelen. Maar in tweeënhalf jaar tijd heeft niemand Van Haaren naar de vergetelheid kunnen spelen.

Feyenoord

4

ADO Den Haag

1

Ruststand 2-1. 13. Van der Gun 0-1, 24. Van Persie 1-1, 45. Van Wonderen 2-1, 47. Van Persie 3-1, 58. Pardo 4-1. Schds: Luinge. Tsch: 40.800. Gele kaart: Lurling (Feyenoord), Bodde, Van der Leegte, Van der Gun (ADO Den Haag).

    • Koen Greven