De Poolse invasie

De invasie van goedkope Poolse krachten is ophanden, ten minste dat vrezen CDA en VVD. Hoezo goedkope krachten? Zullen Poolse werknemers vanaf 1 mei 2004 minder uitbetaald krijgen dan hun Nederlandse collega's? Nederland heeft moeite, ondanks een hoog aantal werklozen, genoeg geschikte arbeidskrachten te vinden. Is het dan niet een zegen dat gemotiveerde krachten hier komen werken? Bedrijven die hen in dienst nemen, komen in aanmerking voor een extra bonus! Door deze aanpak houden ze immers de Nederlandse economie draaiende.

De Haagse schoen wringt. Vindt men het soms onprettig te moeten vaststellen dat mensen afkomstig uit de Europese periferie goed opgeleid en sterk gemotiveerd zijn? Is men bang voor concurrentie? Vrije markteconomie, concurrentie, opkomen voor jezelf deze liberale credo's werden na het omverwerpen van het communisme in 1989 over Polen uitgestort. De leermeesters lijken nu ontevreden. Wat nu? De remedie ligt voor de hand: leermeester, denk Europees! Want Europa moet hard blijven vechten om zijn positie op de wereldkaart te behouden. Kortom: een goede samenwerking tussen de oude en de nieuwe EU-leden is een must.

Dat Europese periferie aantrekkelijke kanten kan hebben, was Prins Willem van Oranje van doordrongen: niet zonder rede stelde hij zich in 1576 kandidaat voor de Poolse troon! Jammer genoeg werd hij niet tot de Poolse koning gekozen. Hoe kortzichtig van die Polen die zich een boel ellende hadden kunnen besparen! Maar er is hoop: Nederlandse bedrijven zijn beslist niet bang voor de Poolse periferie, integendeel, ze behoren tot de belangrijkste investeerders in Polen. Het VNO is evenmin pessimistisch gestemd, integendeel, men ziet hier Poolse arbeidskrachten liever komen dan gaan. De soep wordt dus niet zo heet gegeten als ze door VVD en CDA wordt opgediend.

    • Ewa van den Bergen-Makala