Coetzee spreekt op Nobelprijsbanket

De Zuid-Afrikaanse nobelprijswinnaar J.M. Coetzee heeft zondag zijn dankwoord uitgesproken tijdens het tradionele diner in Stockholm. Coetzee (63) liet een van zijn karakters, Robinson Crusoë uit de roman Foe, het woord doen. Vooraf werd gevreesd dat Coetzee verstek zou laten gaan. De schrijver mijdt publieke optredens en beschouwt volgens de secretaris van de Zweedse Academie literatuur als alternatief voor spreken of zwijgen. Crusoë, nu een oude man in Engeland zonder zijn bediende Vrijdag en papegaai, zei in de tafelrede He and His Man dat er te veel spraak is in de wereld. De tekst wordt woensdag gepubliceerd op www.nobel.se. In een exclusief interview met de Zweedse krant Dagens Nyheter verbaast Coetzee zich over het ontbreken van een Nobelprijs voor muziek.