Bulgaarse drugsbaron geliquideerd op Dam

De Bulgaarse topcrimineel Konstantin Dimitrov (33) is zaterdagmiddag om 15.45 uur, temidden van winkelend publiek, geliquideerd op de Dam in Amsterdam. Zijn metgezellin, het Bulgaarse fotomodel Tsetsi Krassimirova (23), raakte gewond en is, na een operatie, buiten levensvaar. Een uur na de liquidatie is de schutter gearresteerd in een café aan de Ceintuurbaan. Volgens de politie is de dader een 37-jarige Nederlander die bekend is bij de politie. ,,Het onderzoeksteam gaat ervan uit dat het motief voor de schietpartij gezocht moet worden in de drugsscene'', aldus een verklaring van de politie. Het is de tiende liquidatie dit jaar binnen het criminele milieu in Amsterdam.

De slachtoffers verlieten het Amsterdam Diamond Center en wilden net in een taxi stappen, toen een man gerichte schoten afvuurde. Dimitrov werd in zijn hoofd geraakt en overleed ter plekke. Krassimirova werd tussen haar ogen geraakt door een ketsende kogel. De dader vluchtte richting Damstraat. Getuigen die hem achtervolgden, zagen dat de man op de Oudezijds Voorburgwal een voorwerp in het water gooide. Duikers van de brandweer hebben een vuistvuurwapen gevonden, de politie onderzoekt of het om het moordwapen gaat. Door aanwijzingen van getuigen kon de politie de dader later arresteren.

Op het moment van de schietpartij was het druk op de Dam. Het lijk van de man lag urenlang duidelijk zichtbaar voor het winkelend publiek op de stoep. Burgemeester Cohen noemde het zondag ,,verschrikkelijk'' dat een dergelijk incident op klaarlichte dag plaatsvindt. Hij wees er wel op dat het om een zeer gerichte actie ging. De schutter heeft niet in het wilde weg geschoten.

Dimitrov, bijgenaamd Kosio Samokovetsa, was een van de grootste drugssmokkelaars van Bulgarije. Waarom hij in Amsterdam was, is onbekend. Dimitrov was verwikkeld in een strijd om de nalatenschap van twee vermoorde Bulgaarse drugsbaronnen, Poli Pantev en Ivan Todorov, alias de `Dokter'. Volgens de Bulgaarse regering kwamen de afgelopen vijftien maanden al ongeveer dertig Bulgaren uit het criminele circuit om in deze strijd. De Bulgaarse regering legt ook een verband met de Servische maffiaclan Zemun, de vermoedelijke moordenaars van de Servische politicus Zoran Djindjic.

Eind mei overleefde Dimitrov een aanslag met een autobom. Begin november was hij betrokken bij een schietpartij met een rivaliserende bende in een discotheek in het centrum van Sofia.

In Bulgarije wordt geklaagd over het feit dat het ministerie van Binnenlandse Zaken er niet in slaagt de georganiseerde misdaad in bedwang te houden. Twee weken geleden betichtten parlementariërs het ministerie van banden met de mafia. Recente pogingen om Dimitrov te vervolgen zijn gestrand.