Afghaanse kinderen gedood

In de buurt van de Afghaanse stad Ghazni zijn zaterdag negen kinderen gedood toen ze per vergissing werden bestookt door een Amerikaans gevechtsvliegtuig. Ook een volwassen man kwam om. De piloot van de A-10 Thunderbolt dacht dat hij een terroristisch doelwit onder vuur nam.

Amerikaanse functionarissen die zondag hun verontschuldigingen voor het incident aanboden, zeiden dat een vroegere commandant van de Talibaan, Mullah Wazir, doelwit was van de luchtaanval. Hij zou zijn gedood, maar bewoners van het getroffen dorp Hutala ontkennen dat. Zij zeggen dat de gezochte Talibaan-leider enkele dagen voor de aanval het dorp al had verlaten en dat de gedode man iemand anders was.

De pas aangetreden Amerikaanse ambassadeur in Afghanistan, Zalmay Khalilzad, zei dat hij ,,diep bedroefd'' was door ,,het tragische verlies van onschuldige levens''. Amerikaanse militaire zegslieden zeiden dat ze er geen idee van hadden dat er kinderen in de buurt speelden toen zaterdag werd besloten tot de aanval. Ook de piloot had de indruk dat ,,alleen de persoon die we wilden, de terorrist, in het veld was'' en ,,dus openden we het vuur op hem''.

Dit jaar werden al zes keer eerder incidenten gemeld waarbij onschuldigde burgers het slachtoffer werden van Amerikaanse luchtaanvallen of die van coalitiegenoten in de jacht op Talibaan en Al-Qaeda. Het meest geruchtmakend was vorig jaar juli het bombardement op een bruiloftspartij in de provincie Uruzgan, waarbij ten minste 48 bruiloftsgasten werden gedood.

Volgens ambassadeur Khalilzad was de terrorist Wazir schuldig aan het organiseren van aanvallen op onschuldige Afghaanse burgers, inclusief medewerkers van hulporganisaties en arbeiders die betrokken zijn bij de aanleg van de weg van de hoofdstad Kabul naar de zuidelijke stad Kandahar. De vernieuwing van die weg wordt gefinancierd door de Verenigde Staten, en geldt als prestigeobject om te laten zien dat de wederopbouw in Afghanistan op gang komt. De afgelopen drie dagen hebben de Talibaan in totaal vijf medewerkers ontvoerd van buitenlandse bedrijven die werken aan de autoweg. Onder hen zijn twee Turkse en twee Indiase ingenieurs en een Afghaan.

Volgens waarnemers heeft de toenemende onveligheid te maken met de loya jirga, de grote vergadering van afgevaardigden uit heel Afghanistan die deze week in Kabul bijeenkomt om te beslissen over een grondwet. De bijeenkomst zou woensdag beginnen, maar wordt waarschijnlijk een of twee dagen uitgesteld omdat niet alle delegaties op tijd in de hoofdstad kunnen zijn.