Zelf een Trojaans paard timmeren

Zelf een virus maken is heel simpel. Het kan met programmaatjes die zo van het internet te plukken zijn. Maar het blijft straf- baar.

Een virus of computerworm maken en verspreiden is niet moeilijk. Je hoeft er geen whizzkid of programmeur voor te zijn. Op internet zijn tal van virus kits te downloaden waarmee iedereen met een paar muisklikken een besmettelijk en destructief virus in elkaar kan zetten.

De programma's hebben namen als VBS Worm Generator, A Quick & Easy Trojan Developing System en Satanic Brain Virus Tools. Omdat het maken en verspreiden van computervirussen strafbaar is, vertellen we niet waar de viruskits precies te vinden zijn. Heel ver hoeft u echter niet te zoeken als u eens zo'n programma wilt aanschouwen. Met Google komt u al een heel eind.

Wie zelf een viruscreatieprogramma wil downloaden moet daar wel wat voor over hebben. De meeste van deze programma's staan op websites vol pornobanners en hinderlijke pop-ups met naakte dames. Bij het experimenteren met virus kits is grote voorzichtigheid geboden. De programma's zijn zo eenvoudig te bedienen dat een virus heel snel gemaakt is. Sommige programma's helpen ook bij het verspreiden van het net gemaakte virus via e-mail of irc (chatgroepen). De knoppen waarop `create' of `distribute' staat, kunt u beter niet aanklikken.

Met de viruscreatieprogramma's zijn verschillende soorten virussen te maken. Van redelijk onschuldige virussen die bijvoorbeeld alleen `Hallo sukkel' zeggen tegen een besmette gebruiker tot zich zeer snel verspreidende, nauwelijks te verwijderen virussen die de inhoud van de harde schijf opeten en zichzelf naar e-mailadressen uit het elektronische adresboek van het slachtoffer sturen.

De meeste gemakkelijk te vinden en te downloaden virus kits vormen geen groot gevaar omdat antivirusprogramma's de virussen die ermee gemaakt zijn herkennen. Helemaal ongevaarlijk zijn die virussen die met de eenvoudig te vinden viruscreatieprogramma's gemaakt worden niet. Er zijn immers nog genoeg internetgebruikers en bedrijven die niet over een virusscanner beschikken. Op niet of onvoldoende beschermde computers kunnen alle soorten virussen voor veel schade en overlast zorgen.

Natuurlijk zijn er ook nieuwere virus kits beschikbaar via internet. Deze zijn echter niet zo gemakkelijk te vinden. Virusmakers die willen spelen met software om virussen te maken die (nog) niet ontdekt worden door antivirusprogramma's moeten zien door te dringen tot de virussubcultuur. Deze subcultuur bestaat uit een los, internationaal netwerk van hackers, crackers, programmeurs en criminelen die zich voor virussen interesseren. Lid worden gaat niet zomaar. Belangstellenden moeten de juiste kanalen kennen (meestal chatboxen en beveiligde websites) en eerst het respect verdienen van virusmakers die al een reputatie hebben. Pas als ze hebben bewezen dat ze slim kunnen programmeren en niet uit zijn op snel succes krijgen ze toegang tot de chatboxen waar informatie wordt uitgewisseld en de sites waar virusprogramma's klaar staan.

    • Marie-José Klaver