Weer zaak beleggers in de maak

Een groep van meer dan driehonderd beleggers heeft gisteren aangekondigd een collectief proces te beginnen tegen Dexia Bank en de tussenpersoon Spaar Select. Ze voelen zich bedrogen, omdat ze niet op de risico's zijn gewezen van de beleggingen waarbij de overwaarde van de woning werd gebruikt. Door het tegenvallende beursklimaat zijn veel beleggers in ernstige financiële problemen geraakt.

Bij de Overwaarde Effect Constructie namen beleggers een tweede hypotheek op basis van de overwaarde van hun huis. Die lening stak Dexia voor de klanten van Spaar Select in aandelen. Uit dat mandje aandelen betaalden de beleggers zowel de hypotheek als de kosten voor de leasecontructie.

Door sterke koersdalingen op de beurs groeide het mandje niet, maar nam de waarde snel af. Bovendien knabbelden de maandlasten iedere keer verder aan het vermogen. Uiteindelijk bleef in veel gevallen een schuld over. De gemiddelde belegger staat door de tegenvallende resultaten circa 100.000 euro in het krijt.

Volgens advocaat H. Janssen van de stichting Leaseleed zijn de beleggers nauwelijks op de risico's gewezen. De stap naar de rechter is nog niet definitief. De wet schrijft voor dat een collectieve rechtszaak niet begonnen mag worden voordat een poging tot overleg is ondernomen. Dexia en Spaar Select hebben twee weken de tijd om op het verzoek van de stichting in te gaan.

Dexia zegt nog geen brief te hebben ontvangen en wil tot die tijd niet op de kwestie ingaan. ,,Als we een brief krijgen zullen we die zorgvuldig lezen. Dan bekijken we wat we gaan doen'', aldus een woordvoerder namens de bank.

Advocaat Janssen gaat echter uit van een rechtszaak. ,,Ik verwacht niet veel van overleg, zeker als je ziet hoe dat in andere zaken is gelopen.''

Tegen diverse aanbieders van soortgelijke beleggingscontructies zijn de afgelopen maanden zaken aangespannen. Zo hebben onder meer tienduizenden boze beleggers zich verenigd in de stichting Leaseverlies, die Dexia voor de rechter heeft gedaagd voor misleiding. Bovendien heeft minister Zalm van Financiën een bemiddelingscommissie onder leiding van voormalig ombudsman M. Oosting ingesteld.