Vamos a la playa

Het is de nachtmerrie van iedere deelnemer aan Big Brother. Zonder enige waarschuwing sta je opeens buiten.

Bij Endemol-baas Aat Schouwenaar gebeurde het gewoon overdag: naar verluidt kreeg hij rond het lunchuur een telefoontje dat hij het Telefonica-huis verlaten moest. De Spanjaard Joaquín Agut neemt de leiding bij de pretfabriek over.

Geen gewone personeelswisseling. Integendeel, alle seinen staan inmiddels op rood bij het Hilversumse bedrijf. Er zijn immers nogal wat redenen om te denken dat moeder Telefonica een dubbele agenda heeft en druk doende is Endemol in de etalage te leggen. Waarom zou je Schouwenaar, meer dan tien jaar bestuurder bij Endemol, anders na een paar maanden als voorzitter zonder enige uitleg de wacht aanzeggen? En met de plotselinge verbanning lijkt Telefonica een afspraak te hebben geschonden: de benoeming van een topman zou in gezamenlijk overleg gaan, zo waren moeder en dochter bij de overname in 2000 overeengekomen.

De buitenwereld moest het donderdag doen met een éénregelige mededeling over de bestuurswisseling bij Endemol: Agut is benoemd tot CEO. Alsof men in Madrid nog nooit van ene Schouwenaar had gehoord. Aan de Hilversumse dochter werd nauwelijks een langere verklaring gegund: we hebben erg veel betaald voor jullie en het belang van Telefónica is het best gediend bij een Spanjaard in de top van Endemol. Dat eerste is waar (5,5 miljard euro): het tweede wellicht ook, maar dat was in juni, toen Schouwenaar op het schild werd gehesen, niet anders.

Terecht of niet, maar de nieuwe topman Agut heeft in Spanje geen beste naam. Bij internetdochter Terra Lycos leek hij zo'n beetje alles fout te doen wat er kon en wellicht is Endemol – in omzet anderhalf maal zo groot als Terra – voor Agut een laatste kans. Aan hem de eer om de winst van Endemol op te krikken: afgezet tegen de overnamesom bedraagt het rendement nauwelijks 1 procent.

Agut mag, als nieuwe baas van chief creative officer John de Mol, de komende maanden bepalen of deze krappe marge het gevolg is van een lage winst of van een hoge overnamesom. Gelukkig voor hem is de overnamesom al grotendeels afgeboekt. Blijft de vraag wat een buitenstaander – zonder enige televisie-ervaring, aldus Endemol fijntjes – beter kan dan een doorgewinterde bestuurder als Schouwenaar?

Inderdaad, uit naam van big brother, uitverkoop houden.

    • Erik van der Walle