`Toen ik mij liet steriliseren, zei mijn baas: als je maar weet dat je spijt krijgt'

Corine Spoor, 60, journalist: ,,Mijn schoonmoeder had zes kinderen, was heel eigenwijs, rookte nog tot op hoge leeftijd. En dan zei ze, zo'n lange sigaret in de hand: 'Oh, wat góed dat jullie geen kinderen hebben!' Zo van, ik kan het niemand aanraden. Dat vond ik een ontzettende opsteker. Eindelijk iemand die er over had nagedacht en uit ervaring sprak.

Ik ben het eens met Midas Dekkers, die zegt dat het biologisch wel bepaald is dat je wilt páren, maar niet dat je wilt báren. Hetgeen een heel andere tak van sport is. We hebben ons sterk gemaakt voor de bevrijding van de vrouw, baas in eigen buik, de pil was uitgevonden, het condoom en alle voorbehoedsmiddelen van dien, dus waarom zou je daar geen gebruik van maken? Mensen zijn individuen en als individu maak je keuzes.

Ik heb na school een paar jaar au pair gespeeld in het buitenland, was supergoed met kinderen, van baby's tot peuters en kleuters en pubers, en vond dat ontzettend leuk. Maar toen ik terugkwam, waren al mijn vriendinnen aan de man en hadden het over kinderen, of begonnen ze te krijgen. Toen dacht ik, volgens mij is dit toch niet wat ik met mijn leven wil. Er zijn zoveel dingen die je op je twintigste wilt ontdekken. En ik wilde vooral werken.

Ik was nooit ziek, maar toen ik me eenmaal had laten steriliseren, op mijn 35ste, heb ik me twee dagen ziek moeten melden, waardoor het op mijn werk werd rondgepraat. Naderhand zei de hoofdredacteur: `Als je maar weet dat je er later wel spijt van gaat krijgen'.

Achteraf denk ik, wat goed dat ik altijd zo mijn eigen gang ben gegaan, dat werpt nu zijn vruchten af. Niks `zielig'. Ik heb behoorlijk wat gedaan om mijn leven inhoud te geven. Het is beter om je eigen activiteiten en interesses te ontplooien dan dat je gaat zitten wachten tot er weer eens een kind op bezoek komt.

    • Corine Vloet