The Lord of the Rings

Ergens halverwege het commentaarkanaal laat Peter Jackson zich ontvallen dat Monty Python and the Holy Grail wat hem betreft de grootste sta in de weg was bij het verbeelden van The Lord of the Rings-trilogie van Tolkien. ,,Na de Holy Grail kun je eigenlijk geen boeren meer filmen'', zegt hij. Niet alleen heeft het team van Monty Python voorgoed alle ernst omtrent mythe en middeleeuwen onmogelijk gemaakt en is Tolkiens grote epos over de strijd van goed en kwaad heel, heel serieus. Ook staat Nieuw-Zeelander Jackson eigenlijk heel dicht bij hun lust tot overdrijving ad absurdum. Met Tolkien moet je niet spotten, maar verder moet je natuurlijk wel een lekkere, vette, onderhoudende film maken, waarin bij voorkeur een paar koppen rollen.

Een paar weken voordat het slotdeel, The Return of the King, in de bioscopen verschijnt, draait de LOTR-merchandise-industrie op volle toeren. Daar hoort natuurlijk de extended edition van deel twee bij, verkrijgbaar in een box met vier óf vijf schijven. In het laatste geval is de extra disc gewijd aan de creatie van Gollum, de gedegenereerde hobbit die achter Frodo en de ring aanzit. Gollum komt geheel uit de computer, en is een ontroerend en griezelig echt wezen geworden.

Waar ging het ook alweer over? Of zou er bij dit magnifieke fantasy-epos niemand meer halverwege instappen? J.R.R.Tolkien schetste in zijn boeken een utopisch verleden waarin mensen en fantasiewezens zoals hobbits, elven en tovenaars strijden om het goede in de wereld te behouden. Je kunt er veel angst voor de techniek in herkennen, en het verlangen naar een stil en eenvoudig leven. Dat laatste deelt Peter Jackson met schrijver en verhaal. De door Tolkien verfoeide techniek stelt Jackson echter in staat om de fantasiewereld van LOTR realistisch te maken. Ruim tien verschillende documentaires en making of's lichten de technische aspecten van de film toe. Van de grime-afdeling (neuzen, oren, behaarde hobbit-voeten) tot de special effects-tovenaars, die in de computer het toch al fraaie Nieuw-Zeelandse landschap nog buitenaardser maakten.

Techniek is ook het hoofdthema van de tweede film, The Two Towers, zelf. De boze tovenaar Saruman kneedt enge rekruten voor zijn leger uit modder en staal: de orks en uruk-hai. Apocalyptische oorlogsindustrieën maken zich op voor de grote veldslagen die ook deel drie ons nog zal brengen. Met de LOTR-industrie zullen we nog wel even zoet zijn. Maar de dvd's getuigen nergens van gemakzucht, zelfs de promotionele filmpjes proberen nog zoveel mogelijk informatie te geven over een filmproject dat werkelijk zijn weerga niet kent.

The Lord of the Rings: The Two Towers. Special extended dvd edition.

Film:

Extra's:

    • Dana Linssen