The Buff Medways

De Brit Billy Childish mag zichzelf dan voornamelijk als schrijver zien, hij is vooral bekend als de muzikant die bijna in zijn eentje de garagerock aan de UK Punk verbond terwijl iedereen om hem heen aan de new wave raakte. Een slordige vijftig bands en honderd platen in dit genre maken vijfentwintig jaar later ondergronds nu eenmaal meer indruk dan twee of drie romans, enkele schilderijen en een paar dichtbundels. Dat Childish nu weer doende is met een malle kunstbeweging die zich Stuckism noemt zal echter wel weer eerder de krant halen dan zijn nieuwe album. Doodzonde. Want wat Childish met zijn nieuwste band The Buff Medways neerzet op 1914 is zo'n virtuoze en verwoestende afrekening met alles en iedereen die zich `garagerock' noemt, dat je wel van een polemisch meesterwerk spreken moet, al speelt de band geen cynische parodieën maar overweldigende odes. The Beatles (naked hoor je ze hier), The Who, The Fall, The White Stripes, en alles wat daar tussen zat en zit komt voorbij, in grootse nummers, en rauw en rammelend naar Childish' eigen geheime recept.

The Buff Medways 1914 Transcopic/Munich

    • Nanne Tepper