TELEVISIE EN RADIO VOORKEUR ZONDAG

ACTUALITEITEN

Buitenhof. De meester en de leerling. Oud-premier Wim Kok en PvdA-fractievoorzitter Wouter Bos wisselen van gedachten over de toekomst van Europa en de PvdA. Welke gevolgen heeft de uitbreiding van de Unie voor de verzorgingsstaat? Is er vertrouwen in de Europese grondwet? Ned.1, 12.07-1.02u.

IKON-Live. Majoor Ine Voorham presenteert de resultaten van een onderzoek dat het Leger des Heils heeft laten uitvoeren naar de mentaliteit van de Nederlandse bevolking. Naar aanleiding daarvan praat zij met Annemiek Schrijver over de verharding van de samenleving. Verder onder meer aandacht voor de klassieker `Antigone' van theatergroep Rast. Ned.1, 16.23-16.58u.

Netwerk. Terugblik op de Deventer moordzaak, waarbij de verdachte Ernst L. drie jaar vastzat voor die moord, maar toen door de Hoge Raad werd vrijgelaten vanwege twijfelachtige bewijzen. Het hof in Den Bosch buigt zich maandag in een laatste proces over nieuwe bewijzen in deze zaak. Verder een aantal redenen waarom Nederland beter uit de Europese Unie kan stappen. Ned.1, 20.15-20.50u.

PRAATPROGRAMMA

PREMtime. Jonge Marokkaanse mannen en vrouwen in Nederland vinden elkaar niet op de huwelijksmarkt: een dating discussie. Verder de falende pogingen van de Amsterdamse deelgemeente Geuzenveld-Slotermeer om een clubhuis op te richten en een interview met Asha Bhosle, de Madonna van Bollywood, met beelden van het concert dat ze in Rotterdam gaf. Ned.3, 16.30-16.53u.

DOCUMENTAIRE

Hot art. Kunstvervalsing. Zie tv-vooraf. Discovery Channel, 21.00-0.00u.

Close-up: Het verloren geheim van Catharina de Grote. Zie tv-vooraf. Ned.1, 23.02-0.02u.

KUNST EN CULTUUR

R.A.M. Alex van Warmerdam over zijn nieuwste film Grimm. Op 7 december wordt in Engeland de prestigieuze Turner Prize uitgereikt. Een van de genomineerden is keramist Grayson Perry, wiens prachtige vazen een autobiografisch en provocerend karakter hebben. Verder o.m. een bezoek aan de Deense filmmaker Thomas Vinterberg (Festen) op de set van Dear Wendy (script Lars von Trier) en een optreden van pianiste Tomoko Mukaiyama, die op de komende Nederlandse Muziekdagen diverse 1-persoonsconcerten zal geven in een lift: for you, in the elevator. Ned.3, 19.33-20.55u.

FILM

Bread and Roses (Ken Loach, 2000, Engeland/Frankrijk/Duitsland/Italië/Zwitserland). Britse arbeidersfilmer Loach verklaart zich dit keer solidair met de militante vakbond van Latijns-Amerikaanse schoonmakers in Los Angeles. Loach vertelt een oud verhaal over arbeid en kapitaal, maar hij doet dat heel genuanceerd. Ned.3, 14.00

-15.45u.

Sissi – Schicksalsjahre einer Kaiserin (Ernst Marischka, 1957, West-Duitsland/Oostenrijk). Derde en laatste film in klassieke serie dameskitsch. Aanvankelijk ziekelijke keizerin Romy Schneider weet de harten der Italianen te veroveren. Ook met Karlheinz Böhm, Magda Schneider. VRT, 15.10-16.55u.

Space Jam (Joe Pytka, 1996, VS). Geöliede, technisch indrukwekkende, bij vlagen geestige komedie combineert – in de anarchistische traditie van Who Framed Roger Rabbit? – live action met animatie. Michael Jordan helpt de tekenfilmhelden uit de Loony Tunes van Warner Bros (Bugs Bunny, Daffy Duck, Sylvester) bij basketbalwedstrijd tegen buitenaardse monsters. Veronica, 20.30-21.55u., onderbroken door reclame.

Pay It forward (Mimi Leder, 2000, VS). In prekerig melodrama stelt tiener Haley Joel Osment, op instigatie van docent Kevin Spacey, een altruïstische daad: hij verleent zwerver James Caviezel een nachtje onderdak. Blijkt alom een heilzame uitwerking te hebben, óók voor drankzuchtige moeder Helen Hunt. BBC1, 23.15-1.15u.

Smilla's Sense of Snow (Bille August, 1997, Denemarken/Duitsland/Zweden). Deense bestseller van Peter Høeg stond model voor internationale, groots aangepakte thriller met Julia Ormond als solitaire half-Eskimo die in kleinsteeds Kopenhagen dood van buurjongetje onderzoekt en onderwijl voor buurman Gabriel Byrne valt. BBC2, 1.05-3.00u.

The Revenger's Comedies (Malcolm Mowbray, 1998, Frankrijk/Engeland). Slecht gedistribueerde komedie naar Alan Ayckbourn. Suïcidale Sam Neill en dito Helena Bonham Carter helpen elkaar wraak te nemen. BBC1, 1.35-3.05u.

King of the Hill (Steven Soderbergh, 1993, VS). Autobiografische roman van A.E. Hotchner lag ten grondslag aan derde speelfilm van de regisseur van sex, lies and videotape. Een fijngevoelige vertelling over de soepele overlevingskunst van 12-jarige zoon van werkloze Jeroen Krabbé en ziekelijke Lisa Eichhorn in het St. Louis van de depressiejaren. Maandag, SBS6, 12.00-13.50u., onderbroken door reclame.

RADIO

OVT. Unieke opnames van het ABC-cabaret van Wim Kan uit 1936. In deze opnames wordt onder meer Prins Bernhard gepersifleerd. Verder een discussie over goed, fout of grijs in de oorlog n.a.v. het boek We leven nog: De stemming in bezet Nederland tussen historicus Chris van der Heijden en de auteur Bart van der Boom. Radio 1, 10.04-12.07u.

Verum, bonum, pulchrum. Louis Houët praat met dichteres Hagar Peeters, naar aanleiding van het verschijnen van haar nieuwste bundel Koffers zeelucht, Arnold Smeets praat met Petty Bange (KU Nijmegen) over moraliteit in de middeleeuwen. Verder zoekt Marijn Schilders schoonheid in de Oude Kerk van Delft. 747AM, 23.00-0.00u.