TELEVISIE EN RADIO VOORKEUR ZATERDAG

ACTUALITEITEN

Twee Vandaag. Een reportage over de betekenis van de arrestatie van de steenrijke oliemagnaat Michail Chodorkovski eind oktober. Twee Vandaag onderzoekt het verband tussen die arrestatie en de verkiezingen voor het Russische parlement. Ook aandacht voor de documentaire I Soeni, de droom over Reinard Dewus, de André Hazes van de Sinti-zigeuners. Met zijn vrouw en twee dochters woont hij in een zigeunerkamp op een voormalige vuilstortplaats in Den Haag. De zanger ziet het als zijn taak om zijn taal en cultuur door te geven aan zijn kinderen. Ned.2, 18.00-19.30u.

Knevel op zaterdag. Te gast is onder meer professor Meijers uit Amsterdam. Hij emigreert deze week naar Israël omdat volgens hem het antisemitisme in Nederland is toegenomen. Verder onder meer aandacht voor Zimbabwe, waar vrouwen systematisch verkracht worden door de jongerenmilities van Mugabe. Ned. 1, 20.30-21.02u.

DOCUMENTAIRE

Lawrence of Arabia. Eerste aflevering van een documentaireserie over de schijver T.E. Lawrence, beter bekend als Lawrence of Arabia. Dit eerste deel gaat over de Arabische opstand tegen de Turken die hij begeleidde tijdens de Eerste Wereldoorlog. BBC2, 21.10-22.00u.

Our planet. Frontline of extinction. Documentaire over verdwijnende planten- en diersoorten op Madagascar. CNN, 22.30-23.30u en morgen om 12.30 en om 21.30u.

Still Cliff. Portret van sir Cliff Richard die elk jaar opnieuw probeert dé kersthit te scoren. BBC1, 23.50-00.50u.

AMUSEMENT

Het Lagerhuis. Debat over onder meer de gemeente Rotterdam die geen kansarmen meer wil toelaten, over thuisbevallingen en over extra geld voor minima. Ned.3, 21.03-22.00u.

Kopspijkers. Onder meer een gesprek met hoogleraar emancipatie en sociologe Iteke Weeda die het verband uitlegt tussen de feestdagen in december en het hoge scheidingscijfer in januari. Ook heeft zij tips om de kerstdagen met familie te doorstaan zonder ruzie. Golden Earring treedt op. Ned. 3, 20.07-21.03u.

CULTUUR

Kunst...omdat het moet. Herhaling van de meervoudig bekroonde documentaire Van & Over Beckett over toneel- en romanschrijver Samuel Beckett (1906-1989). Aan deze documentaire werd vijf jaar gewerkt. De makers schetsen aan de hand van gesprekken met Beckett, tijdgenoten-acteurs, regisseurs en recensenten een beeld van de auteur van het beroemde Waiting for Godot. Het was de enige keer dat de publiciteitsschuwe Beckett meewerkte aan een documentaire. Ned.2, 00.47-01.37u.

FILM

A Chorus Line (Richard Attenborough, 1985, VS). Verfilming van ongekend succesvolle Broadwaymusical werd door de regisseur van Gandhi en Chaplin van enkele valse tranen voorzien. Strenge choreograaf Michael Douglas houdt open auditie voor het corps de ballet en laat enkele uitverkorenen in een solo hun persoonlijke achtergronden uit de doeken doen. Songs van Marvin Hamlisch en Edward Kleban. VRT, 14.15-16.10u.

Inspector Gadget (David Kellogg, 1999, VS). In ons land puur als kinderfilm uitgebrachte live-action-komedie naar de tekenfilmserie uit de jaren tachtig. Matthew Broderick als de wonderlijke titelheld met ingebouwd gereedschap. Rupert Everett speelt de schurk. Net5, 19.40-21.00u.

A Time to Kill (Joel Schumacher, 1996, VS). Pamflettistische verfilming van romandebuut van John Grisham (The Client, The Firm) over proces tegen een zwarte man (Samuel L. Jackson) die in het blankste district van Mississippi de twee blanke verkrachters van zijn dochtertje doodschoot. Al snel doen de feiten er minder toe dan de macht van de Ku Klux Klan aan de ene kant en van zwarte pressiegroepen aan de andere. Film wil de kijker ergens van overtuigen, maar het is niet helemaal duidelijk van wat. Net5, 21.00-23.40u., onderbroken door reclame.

The Legend of Bagger Vance (Robert Redford, 2000, VS). Mystieke golffilm over traumaverwerking en het (her)vinden van jezelf ventileert een aantal wijze (diepzinnige) levenslessen die op alle fronten worden onderstreept. Buddy Will Smith helpt de aan lager wal geraakte golfer Matt Damon bij het terugvinden van zijn swing. Yorin, 21.00-23.30u., onderbroken door reclame.

*Bridge on the River Kwai (David Lean, 1957, Engeland). Even monumentale als ironische oorlogsavonturenfilm werd destijds overladen met Oscars. Krijgsgevangenen worden door Japanners gedwongen de spoorbrug uit de titel te bouwen. Alec Guiness personifieert onweerstaanbaar de Britse mentaliteit. Ook met William Holden, Jack Hawkins. SBS6, 23.55-3.05u., onderbroken door reclame.

*Nashville (Robert Altman, 1975, VS). Altmans bejubelde mozaïek over `de culturele arena' van de muziekindustrie en de politiek verweeft de lotgevallen van liefst 24 protagonisten die allemaal van doen hebben met countrymuziek. Met 27 liedjes en o.a. Ned Beatty, Karen Black, Keith Carradine, Geraldine Chaplin, Shelley Duvall. BBC2, 0.40-3.15u.

RADIO

Opera live. Der Corregidor (de rechter) van Hugo Wolf. Opname van 7 juni 2003 in het Kulturpalast in Dresden, uitgevoerd door de Dresdner Philharmonie und Chor. Te gast in Opera live is deze week musicoloog Theodore van Houten. Radio 4, 19.00-23.00

Opium. Aandacht voor de veertiende editie van de Nederlandse Muziekdagen, dit jaar samengesteld door Willem Breuker. Verder Piet van Winden die in zijn Leidse antiquariaat teennagels en schaamhaar van Reve, met echtheidscertificaat, verkoopt.Radio 1, 19.04-20.00