Strafzaak Bouterse eind 2004

De strafzaak over de Surinaamse `Decembermoorden' zal volgend jaar en zeker vóór de verkiezingen in 2005 bij de rechtbank in Paramaribo worden aangebracht. Dat zegt de Surinaamse minister van Justitie S. Gilds vandaag in deze krant.

Volgens Gilds is het gerechtelijk vooronderzoek nagenoeg afgerond en zal het dossier over enkele maanden aan het openbaar ministerie (OM) worden overgedragen. Eind 2004 kan de zaak dan worden voorgelegd aan de rechter.

De Decembermoorden uit 1982, waarbij vijftien prominente critici van het toenmalige Militair Gezag van Desi Bouterse standrechtelijk werden doodgeschoten, worden maandag voor de 21ste keer herdacht. Gilds weerspreekt geruchten als zou de zaak op de lange baan worden geschoven. Volgens de minister zal de regering-Venetiaan haar belofte gestand doen om ,,deze zwarte bladzijde uit de Surinaamse geschiedenis om te slaan. (..) Dat voelen wij als noodzaak en verplichting.''

Het onderzoek door het Nederlands Forensisch Instituut naar de Decembermoorden is enkele maanden geleden uitgebreid. Paramaribo riep in 2002 de hulp in van Nederlandse experts voor het onderzoek naar de Decembermoorden. Vorig jaar werden de graven van de vijftien slachtoffers geopend. Suriname heeft dit najaar via een aanvullend rechtshulpverzoek nader DNA-onderzoek gevraagd. Dat was nodig omdat het anders niet mogelijk bleek de lichamen te identificeren.

Het Surinaamse Hof van Justitie beval in november 2000 dat er strafvervolging moest worden ingesteld tegen de verdachten van de moorden. Bouterse, die voor de oppositie in de Nationale Assemblee zit, is door het OM als hoofdverdachte aangemerkt.

INTERVIEW GILDS: pagina 2

    • Joost Oranje