Straatrumoer bij NOS Journaal

Journalist Gerard van Westerloo keek enkele weken lang achter de schermen van het NOS Journaal. Hij ontdekte een richtingenstrijd op de redactie: gaat het om de staat of de straat?

Een maandagmorgen in het Mediapark. Bernadette Slotboom, adjunct-hoofdredacteur van het NOS-Journaal, leidt de eerste vergadering. Het gaat per telefoon. Ze belt met de eindredacteuren en de chefs, en ze zet de speaker aan, zodat ik kan meeluisteren.

Lang hoef ik niet te wachten voordat ik de eerste geluiden opvang van wat de Journaal-redacteuren emotioneert en verdeeld houdt: de straat. Onderwerp is in dit geval de commissie-Blok, de parlementsleden die onderzoek doen naar het integratiebeleid.

Ze gaan die dag naar Amsterdam om daar hun verhoren voort te zetten. Bernadette Slotboom en Edith Janmaat, plaatsvervangend chef binnenland, vinden het een prachtige gelegenheid om in Amsterdam met de camera de straat op te gaan, teneinde aldaar de stand van de integratie rechtstreeks onder het volk te registreren.

Dat vertelt Bernadette door de telefoon aan Rob Koster, bij afwezigheid van Job Frieszo chef Den Haag. Rob Koster: ,,Zie ik niks in! Interesseert van Delfzijl tot Maastricht geen mens wat die commissie doet!'' Bernadette: ,,Nou, mij wel.'' Rob: ,,Ik heb een totaal andere perceptie. Maar als je anders beslist, hoor ik het wel.''

Uiteindelijk gaat er toch een Haagse verslaggever naar Amsterdam. Maar hij gaat niet `de straat op'. Zijn verslag komt uit de raadzaal.

Het journaal wil meer de straat op, maar kan zich aan de staat niet onttrekken.

Hoofdredacteur Hans Laroes heeft een droom over de toekomst van zijn nieuwsrubriek. ,,Ik wil met het Journaal niet alleen het geëigende nieuws brengen. Niet alleen het nieuws van de officiële agenda's. Ik wil met het journaal ook laten zien hoe de Nederlandse samenleving functioneert. En niet functioneert.''

NOS journaal: maandblad M

    • Gerard van Westerloo