`Slippertje' Reed Elsevier

Topman Crispin Davis van Reed Elsevier heeft vrijwel iedere door hem gedane belofte ingelost sinds hij in 1999 het roer overnam bij het Brits-Nederlandse uitgeversconcern. Daarom heeft zijn waarschuwing eergisteren dat de winstgroei volgend jaar minder dan 10 procent zal bedragen, beleggers onaangenaam verrast. Nog maar een paar dagen geleden was de aandelenkoers opgeveerd op grond van de hoop dat Davis nog meer goed nieuws bekend zou maken, om na zijn winstwaarschuwing met bijna 6 procent te kelderen.

Davis wijt de bijstelling van de verwachtingen aan de mindere resultaten bij de divisies voor educatieve en zakelijke publicaties. Dat de onderwijsuitgaven niet goed lopen, had geen verrassing hoeven zijn. Concurrent Pearson had al gewaarschuwd dat de door begrotingstekorten getroffen staten in de VS de scholen er een tijdlang van zouden weerhouden nieuwe boeken en andere lesmaterialen aan te schaffen. Net als Pearson verwacht Reed nu dat de omzet van de educatieve uitgaven gelijk zal blijven, bij een dalende markt. In die zin had het nieuws op dit front slechter kunnen zijn. Maar de zwakte van de advertentiemarkt bij de zakelijke publicaties, die 20 procent van de operationele winst voor hun rekening nemen, is teleurstellender. Volgens Reed is er voorlopig geen verbetering.

Op hetzelfde moment dat de omzet daalt, stijgen de kosten. Reed verhoogde zijn 'investeringsbudget' voor de tweede keer dit jaar met 10 procent, tot 500 miljoen dollar. Dat betekent dat het duurder wordt om het bedrijf draaiende te houden. Daardoor maakt de belofte van Davis om in 2005 weer een winstgroei met dubbele cijfers te verwezenlijken een ambitieuze indruk.

Toch haalt Reed meer dan de helft van zijn omzet, en bijna tweederde van zijn winst, uit de betrouwbare wetenschappelijke, medische en juridische divisies. En na zich vier jaar keurig aan zijn beloften te hebben gehouden, hoeft één slippertje Davis niet meteen te worden nagedragen.

Onder redactie van Hugo Dixon.

Voor meer commentaar: zie www.breakingviews.com.

Vertaling Menno Grootveld.

    • Fiona Maharg-Bravo