Religiesymbolen 2

Zeer terecht dat dr. Ton de Kok waarschuwt voor schijnheiligheid bij de herintroductie van religieuze symbolen. Maar vreemd dat deze terechte kritiek gepaard gaat met een zeer selectieve symboolblindheid. `Alles Vergängliche ist nur ein Gleichniss' dichtte Goethe. Jammer dat De Kok voor de makkelijke weg kiest en met een al te letterlijke interpretatie van bekende geloofsartikelen even snel de vloer meent aan te kunnen vegen met ,,de openbaringen van de diverse monotheïstische godsdiensten''. Van een mogelijke symbolische interpretatie rept hij niet, de openbaringsgodsdiensten hebben afgedaan in deze tijd van ,,kwantummechanica en snaartheorieën''.

Als alternatief voor ,,de antropomorfe Sinterklaas van de monotheïstische godsdiensten'' zoekt De Kok zijn heil bij ,,de God van filosofen en natuurkundigen''. Deze god is echter al door vele filosofen van allerlei pluimage ontmaskerd als een schaduw van de monotheïstische God, een laatste restje antropomorf wensdenken. Zijn ,,eerlijke abstractheid'' is een eufemisme voor zijn krachteloosheid en nietszeggendheid.

    • Student Filosofie
    • Amadeus de Koning