Raadslid Tynaarlo vervolgd voor lekken

Gemeenteraadslid C.H. Kloos van Leefbaar Tynaarlo wordt door het openbaar ministerie in Assen vervolgd wegens schending van de geheimhoudingsplicht.

Als lid van de vertrouwenscommissie voor de herbenoeming van burgemeester H. Pannekoek (VVD) van de Drentse gemeente Tynaarlo zou hij gelekt hebben over de twijfels die er binnen de commissie zouden bestaan over Pannekoeks herbenoeming.

De commissie zou negatief hebben willen adviseren over een nieuwe ambtstermijn. Met Pannekoek zou echter zijn afgesproken dat er een positief advies zou komen, mits hij zelf eind 2004 zou opstappen. Pannekoek (60) werd deze week overigens voor zes jaar herbenoemd in de Noord-Drentse gemeente.

Commissaris van de Koningin Ter Beek deed aangifte in augustus bij het openbaar ministerie van de schending van de geheimhoudingsplicht.

Leefbaar Tynaarlo deed zelf eveneens aangifte. Volgens Kloos hadden andere commissieleden hierover al eerder de openbaarheid gezocht. Het OM onderzoekt deze aangifte nog en beslist binnenkort of meer raadsleden worden vervolgd. Kloos moet zich voor de politierechter verantwoorden.

De maximumstraf voor schending van het ambtsgeheim is gevangenisstraf van een jaar of een geldboete van 11.250 euro.