Pennen doormidden uit protest in Roemenië

Tientallen lokale journalisten in de Roemeense stad Timisoara braken gistermiddag hun pen doormidden voor het plaatselijk kantoor van de regerende sociaaldemocratische partij. Ze protesteerden daarmee tegen het in elkaar slaan woensdag van hun collega Ino Ardelean. De journalisten en hun aanhang onder wie de burgemeester trokken in stilte door de straten met spandoeken waarop teksten stonden geschreven als `Wie volgt' en `Zet geen laars in mijn mond'.

Ardelean was van achteren aangevallen door onbekenden en werd bewusteloos achtergelaten. Hij liep hoofdwonden op en brak zijn kaak op twee plaatsen. In verschillende van zijn artikelen had hij plaatselijke partijleden beschuldigd van corruptie. Plaatselijke kranten die aan de kant van de regerende partij staan, hadden hem veroordeeld vanwege ,,zijn onverantwoordelijke optreden''.

De demonstrerende journalisten lieten brieven achter bij de regionale regering en bij het kantoor van de sociaaldemocratische partij waarin ze vroegen om een diepgaand politieonderzoek. De aanslag werd veroordeeld door de internationale organisatie Reporters zonder Grenzen. De organisatie stuurde een alarmbrief aan de Roemeense premier Adrian Nastase waarin ze wijst op ,,het groeiend aantal gevallen van fysiek geweld tegen journalisten die onderzoek doen naar corruptie door de politieke klasse die aan de macht is, vooral in de provincies'' Ze noemde dat ,,een zeer verontrustend verschijnsel''.

De getroffen journalist heeft laten weten dat hij zijn werk direct weer oppakt zogauw hij hersteld is. Een collega van hem die voor dezelfde krant werkt, Eigen Sassu, heeft eerder ontslag genomen nadat hij ook bedreigd was door bestuurders van de regerende partij. Plaatselijke partijbonzen hadden gedreigd dat ze de zaak van zijn schoonvader zouden ruïneren. Andere Roemeense journalisten zeggen dat ze niet meer alles publiceren wat ze weten om zichzelf en hun gezinnen te beschermen.