Oude schaker

Als mensen ouder worden, zie je vaak dat ze hun markante karaktertrekken steeds ongeremder tonen, zoals toneelspelers die heel lang dezelfde rol hebben gespeeld en die steeds dikker zijn gaan aanzetten.

Viktor Kortchnoi, die nu 72 jaar is, was altijd al een strijdvaardig mens die zijn medeschakers ongezouten de waarheid zei, maar de laatste tijd wordt het wel heel erg.

In een Nederlandse televisiedocumentaire konden we dit jaar zien hoe hij Sofia Polgar de les las, omdat ze het gewaagd had een snelschaakpartij van hem te winnen. Het was een voorbeeld uit vele.

Tegen Ivan Sokolov zei hij tijdens de partij opeens: 'Ik geef u remise' en hij maakte al aanstalten om aan de analyse te beginnen. Sokolov vroeg beleefd of Kortchnoi misschien remise aanbood en werd toen voor straf voor koffiehuisschaker uitgescholden.

In een ander toernooi vroeg Kortchnoi aan zijn tegenstander, terwijl die zat te denken, 'Spreekt u Engels?' 'Yes', zei de tegenstander verbaasd. 'Waarom geeft u niet op?', vroeg Kortchnoi toen.

Ook was er een tegenstander die zijn hand aarzelend boven een stuk hield en toen toch van de voorgenomen zet afzag. Die kreeg toegebeten: 'Zou u niet eerst eens nadenken voordat u een zet gaat doen?'

De schaakwereld kan niet boos worden op de oude iezegrim, want je wordt niet boos op een vulkaan. En als het zoals dit jaar met de schaakresultaten van de onverwoestbare strijder wat minder gaat, dan lijden we met hem mee.

Shirov-Kortchnoi, Plovdiv 2003. Zwart speelde 1...Pe4xf2. Was dat goed?

    • Hans Ree