Nederlands elftal loot opnieuw `Angstgegner' Tsjechië

In de kwalificatieronde voor het wereldkampioenschap voetbal van 2006 treft het Nederlands elftal Tsjechië, Roemenië, Finland, Macedonië, Armenië en Andorra. Dit is het resultaat van de loting die gisteren in Frankfurt werd verricht.

Om zeker te zijn van deelname aan de eindronde in Duitsland moet Oranje als eerste in de poule eindigen. De twee beste nummers twee van de acht Europese poules plaatsen zich ook rechtstreeks, de andere zes nummers twee spelen play-offs. Gastland Duitsland is automatisch geplaatst.

Nederland treft in de kwalificatieronde opnieuw Tsjechië. Het land werd ook in de afgelopen kwalificatieronde voor het Europees kampioenschap in Portugal aan Oranje gekoppeld. In die groep eindigde Tsjechië toen als eerste. Nederland plaatste zich via de play-offs, door te winnen van Schotland. Op het komende EK zijn Tsjechië en Nederland volgend jaar ook bij elkaar ingedeeld, net als tijdens het EK in 2000.

Tsjechië kan zo langzamerhand een Angtsgegner van Oranje worden genoemd. In de afgelopen EK-kwalificatieduels eindigde het onderlinge duel in Rotterdam in een 1-1 gelijkspel en won Tsjechië een half jaar later in Praag het tweede duel met 3-1. Tijdens Euro 2000 behaalde het Nederlands elftal een geflatteerde 1-0 zege, dankzij een ten onrechte toegekende strafschop in de slotfase. Tijdens de kwalificatiereeks voor het EK in 1996 wonnen de Tsjechen in Praag met 3-1 en eindigde het duel in Rotterdam in een gelijkspel. De Oost-Europeanen staan bekend om hun snelle, fysiek sterke countervoetbal. Nedved van Juventus is de sterspeler bij Tsjechië. Koller en Rosicky van Borussia Dortmund zijn ook gevreesd.

Roemenië is momenteel minder sterk dan een jaar of tien geleden, toen spelverdeler Hagi nog niet in zijn sportieve nadagen was beland. Voor Nederland zijn doelman Lobont van Ajax en verdediger Chivu van AS Roma (voorheen Ajax) de bekendste spelers. Roemenië was in de voorronde van het EK in 1972 voor het laatst aan Oranje gekoppeld. De Roemenen plaatsten zich niet voor de eindronde van het komende EK.

Hetzelfde geldt voor de andere tegenstanders van Oranje. Finland is naar verwachting het vierde land qua sterkte in de groep. De Finse internationals Litmanen, Hyypiä, Kolkka, Pasanen en Nurmela spelen of speelden in de Nederlandse competitie. Finland was in de voorronde van het EK in 1992 voor het laatst tegenstander van Oranje.

Macedonië is de dark horse in de poule. De voormalige deelstaat van Joegoslavië is een Europese middenmoter, die de afgelopen jaren het favoriete Engeland twee keer goed partij bood. Macedonië is nooit eerder de tegenstander geweest van Oranje. Hetzelfde geldt voor Armenië, een voormalige deelstaat van de Sovjet-Unie. Andorra was in de voorronde van het WK in 2002 een speelbal voor het Nederlands elftal, dat het staatje destijds met 4-0 en 5-0 versloeg.

Nederland speelt in een van de drie groepen die bestaan uit zeven landenploegen. De andere groepen bestaan uit zes deelnemers. Oranje moet in anderhalf jaar dus twaalf kwalificatieduels spelen. Tot dusverre was tijdens de voorronden van een EK of WK altijd sprake van acht of hooguit tien kwalificatieduels.

Italië, Frankrijk, Spanje en Engeland werden met opzet ingedeeld in een groep met slechts vijf tegenstanders, vanwege de zwaardere clubcompetities in deze grote voetballanden. De lotingprocedure hield geen rekening met het feit dat veel Nederlandse internationals juist in deze sterke buitenlandse competities actief zijn.

Het speelschema van het Nederlands elftal voor de kwalificatiereeks voor het WK van 2006 is nog niet bekend. Afgevaardigden van de deelnemende landen komen in januari volgend jaar bij elkaar om over de speeldata te overleggen. De eerste kwalificatiewedstrijd zal eind augustus of begin september 2004 worden afgewerkt.