Nederland gidsland? God verhoede het

GIDSLAND voor de wereldeconomie. Weet u nog? Wat lijkt het alweer lang geleden dat de Nederlandse premier, daartoe aangespoord door de Amerikaanse president, aanschoof bij de G7 om tekst en uitleg te geven over het voorbeeldige Nederland.

DAT DE arbeidsproductiviteit, de bron van alle welvaart, toen al lang stagneerde, baarde niemand zorgen. De lonen stegen vrolijk. De concurrentiepositie werd ondergraven. De beurs- en huizenhausse schiep een schijnwelvaart. De pensioenfondsen maakten zich heroïsch op om miljarden te verliezen. Het leek warempel of de staatskas vol liep. Vrolijk werd het geld als belastingverlaging aan de burger teruggegeven. De staatsuitgaven werden met miljarden opgevoerd. De meeste zijn nooit teruggevonden. Nog almaar is er in Den Haag geen haan die daarnaar kraait.

OP DE BLADEN zit Nederland. De economie stagneert niet eens, ze krimpt. Voor volgend jaar handhaaft het CPB zijn voorspelling dat de economie met 1 procent zal groeien. Maar 1 procent over een gekrompen economie is minder welvaart dan 1 procent over een economie die stilstaat.

Het begrotingstekort, waarover Nederland andere landen graag de les leest, doorkruist de afspraak waaraan Nederland andere landen graag herinnert.

DE LUCHTBEL, die huizenmarkt heet, moet nog almaar leeglopen. Zou de dollar niet zo dalen, dan had Nederland, wegens de dure olie waaraan de gasprijs is gekoppeld, nog op zijn aardgasbaten kunnen hopen. De olieprijs schommelt tenslotte hardnekkig rond de 30 dollar. Niet omdat het oliekartel besloot het aanbod in te krimpen en belooft dat volgend jaar misschien opnieuw te doen. OPEC-leden komen hun eigen afspraak zelden na.

De OPEC-PRODUCTIE is per 1 november niet met 900.000 vaten per dag gekrompen, zoals was afgesproken, maar met 400.000 vaten per dag gestegen. Ook Rusland, de op een na grootste olieproducent ter wereld, pompt dat het een lieve lust is.

Bij zo'n hoge prijs valt goed te verdienen. Bij zo'n prijs kun je je als Kremlin veroorloven de macht over een oliegigant als Yukos naar je toe te trekken.

Dat de olieprijs toch niet daalt, tegen de verwachting van de analisten in maar daarin staan die olieanalisten niet alleen komt door China, dat olie slurpt.

OOK HET CPB heeft China nu `ontdekt'. Sterker, in zijn jongste, onheilspellende boodschap over de Nederlandse economie, heeft het China uitgeroepen tot `de groeimotor van de wereldhandel'.

De Duitse bondskanselier, op bezoek in China, stelde voor de Europese wapenexport naar China, geblokkeerd sinds de bloedige onderdrukking van de studentenopstand in 1989, weer vrij te geven. Van dat gebaar van de pacifistische kanselier zal men in Taiwan, waartegen China om de dag met oorlog dreigt, hebben opgekeken. Maar natuurlijk mooi voor de Duitse wapenindustrie.

WAT IS ER in Amerika met het militair-industriële complex aan de hand? Boeing, gehavend wegens het vertrek van zijn topman, krijgt van het Pentagon te verstaan dat een miljardenorder wordt opgeschort hangende een onderzoek naar mogelijk `onethisch gedrag'.

De nieuwe, geduchte topman, uit Boeings oude stal gehaald, beloofde zijn bange werknemers een andere stijl van leidinggeven. Niet meer: `Hey guys, wha're ya doin!', maar: `Hey guys, how're ya doin?'

DELOITTE HEEFT als accountant van de arbeidsbureaus `niet indringend genoeg gerapporteerd en onvoldoende afstand gehouden' bij hun geknoei met Europese subsidies. Dat zegt de curator.

Het zal toch niet dat, wanneer Ahold onverhoopt failliet was gegaan, de rol van Deloitte bij diens financiële schandaal eerst dan duidelijk was geworden?

PRESIDENT BUSH is op zijn schreden teruggekeerd. De staalprotectie wordt opgeheven. Vrije handel gaat toch voor alles, de Amerikaanse economie is daar meer bij gebaat, zei Bush. De wereldeconomie ook. Amerika gidsland. God verhoede dat voor Nederland.

    • Paul Friese