Mobieltjes: na kerst een kater

De producenten van mobiele telefoons lijken een vrolijke Kerst tegemoet te gaan. Zowel Siemens als Motorola heeft moeite voldoende toestellen te produceren. Terwijl het Duitse concern een stijgende vraag naar goedkope mobieltjes rapporteert, kan het Amerikaanse bedrijf juist nauwelijks voldoen aan de vraag naar dure, met allerlei extra functies opgetuigde telefoons. Maar er zijn ook al tekenen dat de sector na afloop van de feestdagen op een domper afstevent.

De leveranciers van componenten voor mobiele telefoons reppen van paniekaankopen en lege planken. Een grote leverancier - het Japanse TDK - schatte in november dat er dit jaar wel eens 600 miljoen mobieltjes van de band zouden kunnen rollen. Dat is ongeveer 125 miljoen meer dan de wereldwijde omzetverwachting van Siemens en Nokia. De schatting van TDK kan aan de hoge kant zijn, maar de meeste onderdelenleveranciers voorspellen een kloof tussen productie en omzet.

De sector is bovendien zeer conjunctuurgevoelig, en er liggen nog steeds overtollige telefoons in Chinese winkels, als gevolg van de overproductie. Als de producenten van mobieltjes zich niet inhouden, kon er wel eens een flinke kater op de loer liggen.

Onder redactie van Hugo Dixon.

Voor meer commentaar: zie www.breakingviews.com.

Vertaling Menno Grootveld.

    • Robert Cyran