Maar hij hóudt niet van dansen

Sophie de Klerck (38) is fulltime voorlichter bij een internationaal bedrijf, moeder van Max (6) en Tom (3), woont samen met Mark (40) en vertelt over haar drukke leven.

,,Happy birthday, Sophie! Ben je eindelijk weer net zo oud als wij. En nu, op naar de veertig.'' Mijn vriendin Tess arriveert zoals altijd als laatste. ,,Zeg Sophie, ik dacht dat je wilde gaan tea-en voor je verjaardag.'' ,,Dat was ook het plan, maar ik vond een high tea toch iets te bejaard. Daarom heb ik jullie hier uitgenodigd, om te eten en te dansen, nu het nog kan. Laten we champagne bestellen!''

,,Had Mark eigenlijk niet meegewild?'' vraagt Lisa. ,,Nou, nu je het zegt, hij maakte inderdaad nogal een fuss omdat ik hem niet had meegevraagd. Maar hij houdt helemaal niet van dansen. Trouwens, ik vind het ook wel eens leuk om met vriendinnen onder elkaar te zijn. En met jou natuurlijk, Jan. Maar jij bent ook een vriendin.''

Jan kijkt bezorgd: ,,Hoe gaat het de laatste tijd eigenlijk tussen jou en Mark?'' ,,Hm, niet zo goed. Als we het niet over de kids hebben zijn we onze relatie aan het herdefiniëren. Mark opperde laatst zelfs een time out. Hij vindt dat ik een tijdje het huis uit moet. Overdenken hoe ik mijn baan met mijn gezin denk te combineren.''

,,Wanneer nemen jullie eindelijk die au-pair?'', zegt Tess die zelf twee Engelse meisjes heeft. ,,Je moet echt eens kijken op greataupair.com.'' ,,Ik begrijp best dat ze hun kinderen niet willen uitbesteden aan een vreemde'', zegt Lisa. ,,Zou ik ook niet doen. Trouwens, nu we het toch over kinderen hebben: Olivier zegt de laatste tijd steeds dat hij een meisje wil zijn. Betekent dat dat hij transgender is, moet ik hem laten onderzoeken?'' ,,Ben je mal'', zegt Tess. ,,Hij is pas drie. Dat hoort bij de leeftijd. En ik kan hem geen ongelijk geven. Denk eens aan al die glamour die hij moet missen, de prinsessenjurken, de kettingen, de barbies. Ik zou me pas ongerust gaan maken als hij het op zijn zesde, tegen de sociale druk in, nog volhoudt.'' ,,Toch maak ik me zorgen. Sophie, hebben Max en Tom dat ook?'' ,,Max niet, nooit gehad ook. Tom wel. Die wil een meisje zijn omdat hij later wil werken. Komt-ie nog wel achter, dat mannen dat ook wel eens doen. Maar denken jullie nou dat dat een goed idee is, dat van die time out? Ik moet er niet aan denken om een tijd zonder de kids te zijn.'' ,,Het kan werken'', zegt Jan. ,,Je kunt in ieder geval altijd bij mij terecht, ik ben toch bijna nooit thuis.'' ,,Zonder de kinderen het huis uit?'' roept Lisa. ,,Nooit doen. Voor je het weet ben je ze kwijt. Stapt Mark naar de rechter om uit te leggen dat jij hen in de steek hebt gelaten. En die rechters zijn tegenwoordig allemaal heringetrede vrouwen, die kunnen het niet uitstaan dat een andere vrouw carrière en kinderen wel kan combineren.''

,,Zeg, kunnen we het over iets gezelligers hebben?'' zegt Tess. ,,We vieren je verjaardag, Sophie, niet je echtscheiding. Ga nou gewoon lekker feesten vanavond, kun je morgen weer piekeren. En maak nu eindelijk mijn cadeau open. Ach, ik kan het ook gewoon zeggen, het is een cadeaubon om te gaan floaten in zo'n centrum, kun je helemaal bijkomen.''

Mmm, heerlijk cadeaus. Ben zo dol op verwend worden. Mijn Mark had een prachtige ketting gekocht met van die heerlijke glitteroorbellen. En wat stonden de jongens te stralen toen ik hun pakjes uitpakte vanmorgen bij het ontbijt. Mijn telefoon bliept, een sms-je. ,,Bon anniversaire. 38 looks good on you.'' Mijn Fransman, hij is me niet vergeten.

    • Sophie de Klerck