Los toch af

In 2002 erfden mijn zus en ik ons ouderlijk huis, waarop nog een hypotheek van 1.815 euro rust, die in 2003 afloopt. We erfden ook wat geld. Ik wil de hypotheek in één keer aflossen, want we kunnen het makkelijk betalen. Dan zijn we van de bank en de hypotheek af, en van de hypotheekrente en besparen zo geld. We dachten dit snel te regelen, omdat het huis direct verkocht zou worden. Helaas staat het al langer dan een jaar te koop en we verwachten er nog lang aan vast te zitten. Mijn zus wil wachten met aflossen tot het huis verkocht is, omdat ze bang is dat we meer belasting moeten betalen als we de hypotheek volledig aflossen. Mijn moeder zei vroeger dat ze dat ook niet deed, omdat de bank tegen haar zei dat ze dan in een hogere tariefgroep valt dan wanneer ze het zo zou laten. Ik vraag mij af of dit klopt en wat in financieel opzicht de beste keuze is.

(J. M. - R.)

Wat een gedoe voor zo'n beetje schuld. Los toch af! Het verhaal van uw moeder kan kloppen, maar dat is verleden tijd. Voor u valt het huis (plus de spaarrekening) in uw beider box 3, waar de hypotheekrente niet aftrekbaar is. De hypotheekschuld vermindert wel het belastbare vermogen in box 3 en drukt zo de 1,2 procent heffing. U moet dus afwegen: rente betalen, of de heffing in box 3. Ik denk dat aflossen voordeliger is. En: verlaag de verkoopprijs drastisch!

Adriaan Hiele beantwoordt ook vragen op de website www.nrc.nl/hiele

    • Adriaan Hiele