Koolsoep wedstrijd

In de plaats Oloron Sainte Mairie in de Franse Béarn werd onlangs voor de elfde keer de Garburade gehouden. Dertig equipes doen hun best om de lekkerste garbure, een stevige koolsoep, te maken. De winnaar mag zich zelfs wereldkampioen noemen. Er zijn door de Confrérie de la Garburade opgestelde regels waaraan moet worden voldaan. In ieder geval moeten er kool en varkensvlees c.q. ham in de soep zitten. Na een ochtend koken en roeren vindt een belangrijk ritueel plaats dat la humade wordt genoemd. Het opsnuiven van de geur van de soep door de leden van de jury. Vervolgens wordt de consistentie van de soep beoordeeld; zit er niet te veel kool, te veel of te weinig bonen in; is de kool te grof of te hard; is de soep te dik, te dun. Daarna begint het proeven en vergelijken van de soep.

De prijswinnaars, de met Baskische baretten getooide Diabolos d'Oloron die natuurlijk de plaatselijk krant, de Sud Ouest haalden, wilden het geheim van hun garbure niet verklappen. Maar het had te maken met de gebruikte soort gerookte ham.

Het recept voor deze stevige herfstsoep voor 6-8 personen: snijd het kooltje in dunne slierten. Steek de kruidnagels in de gepelde uien. Snijd de geschilde aardappels in dobbelstenen en spek en wortels in dunne plakken. Snijd het pepertje in dunne ringen. Smelt het ganzenvet (in blik verkrijgbaar bij poeliers en delicatessenwinkels) in een grote soeppan. Voeg de gesneden kool toe en bak de kool een minuut of tien. Leg de plakken spek op de kool. Voeg de uien, aardappel, ontvelde tenen knoflook, laurierbladen, Spaanse peper, wortel, afgegoten bonen en kruiden toe. Giet de bouillon in de pan en laat de soep minstens 2 uur op een heel laag vuur zachtjes pruttelen. Aan de Baskische versie van deze Garbure, de Eltzekaria, wordt een scheutje azijn toegevoegd en dat is een goed idee. XXX

    • Anne Scheepmaker