Kabinet stelt besluit verstrekking heroïne uit

Het kabinet besluit pas volgend jaar of de proefprojecten voor vrije heroïneverstrekking kunnen worden uitgebreid. Dit heeft premier Balkenende gisteren na afloop van de ministerraad bekendgemaakt.

Zes gemeenten experimenteren op het moment met vrije heroïneverstrekking aan ernstig verslaafden. Veel andere gemeenten staan te trappelen om ook met de projecten te beginnen. De regering gaat de bestaande projecten in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Heerlen en Groningen eerst evalueren in het voorjaar van 2004. Daarna valt er een besluit. De zes gemeenten zijn laaiend enthousiast over de effecten van de vrije heroïneverstrekking.

Minister Hoogervorst (Volksgezondheid ) had de ministerraad voorgesteld om heroïne te laten registreren als medicijn en de lopende experimenten op te nemen in de reguliere verslavingszorg.

Het CDA is geen voorstander van gratis verstrekking van heroïne aan ernstig verslaafden, maar heeft zich bij de totstandkoming van het kabinet-Balkenende II vastgelegd op een voortzetting van de lopende experimenten. Na een evaluatie eind volgend jaar zouden de regeringspartijen CDA, VVD en D66 beslissen of andere gemeenten ook met de projecten zouden mogen beginnen.

De CDA-fractie in de Tweede Kamer heeft echter grote moeite met de drugsverstrekking aan de zware gevallen. De junks zouden eigenlijk moeten proberen van de drugs af te komen, vindt ze. Door het project zou de overheid in feite erkennen dat de verslaafden hopeloze gevallen zijn.

Veel CDA-bestuurders op lokaal niveau oefenen druk uit op de fractie in de Tweede Kamer om dit standpunt te wijzigen. Zo was er begin dit jaar een commissie, die onder leiding van een CDA-wethouder Paas uit Groningen op verzoek van het ministerie van Volksgezondheid adviseerde om de behandelcapaciteit van 300 naar 700 plaatsen te verhogen en de experimenten uit te breiden naar de regio's Eindhoven, Enschede, Apeldoorn, Zwolle en Haarlem.

Premier Balkenende erkent dat er veel positieve signalen vanuit het veld komen. Als gebaar naar de voorstanders wordt de evaluatie nu versneld doorgevoerd.

Volgens Balkende moet uit het onderzoek naar ,,de nut en noodzaak'' van deze behandelmethode aan junks ouder dan 25 jaar die geen baat hebben bij een behandeling met een hoge dosis methadon, blijken of uitbreiding wel gewenst is.

Uit eerder wetenschappelijk onderzoek is evenwel al geleken dat de gezondheid van de drugsgebruikers verbetert als ze niet voortdurend achter drugs hoeven aan te jagen. Tegelijkertijd veroorzaken zwaar verslaafden veel minder problemen als ze de straat niet meer op hoeven om aan drugs te komen.

De gemeente Amsterdam reageert teleurgesteld op het uitstel. Bij uitbreiding van het proefproject had de gemeente heroïne kunnen verstrekken aan driehonderd verslaafden. Nu zijn dat er 75. ,,Dit is niet wat we hadden verwachten gehoopt'', zei de woordvoerder van wethouder Belliot (Zorg). ,,Er zijn al twee degelijke onderzoeken uitgevoerd die pleiten voor vrije heroïneverstrekking. We vragen ons af wat een nieuwe evaluatie zou moeten bijdragen aan wat we nog niet weten.''