Jaylib

Jaylib is de samentrekking van Jay Dee en Madlib. Deze twee hiphop-MC's en -producers uit Los Angeles maakten samen een plaat en veranderden voor die gelegenheid hun naam. Op de cd Champion Sound is dan ook moeilijk te horen waar Jay Dee eindigt en Madlib begint, zo naadloos passen hun rap-stijlen aan elkaar. Hun cd is afwisselender dan de meeste underground rap-cd's; variërend van straatwijze motherfuck-hop tot een sofisticated jazz-intermezzo met volvette contrabas. De twee mc's hebben een spraakstijl die doet denken aan de mather of fact-toon van die van Gang Starrs rapper Guru. Maar ze combineren die droge stijl met uitzinniger instrumentaties. De samples plunderen de nodige obscure funk-platen maar ook de hysterische uitbarstingen uit de disco-periode. Dat alles in korte fragmenten zodat je van het ene in het andere tijdperk duikelt. Helemaal `2003' is de doortimmerende electronica in glansnummer `Raw Shit' met een gastrol van Talib Kweli. Morgenavond zijn Jay en Lib te zien in de Melkweg.

Jaylib. Champion Sound (PIASXO38cd)

    • Hester Carvalho