Het verhaal van Kap. James Yee

De dag voordat James Yee, moslimgeestelijke voor het Amerikaanse leger, op verlof zou gaan, werd hij door zijn eigen bazen ingerekend. De 35-jarige Aziatische-Amerikaan, die was aangesteld in Guantánamo Bay, het kamp waar de vermeende aanhangers van de Talibaan en Al-Qaeda gevangen zitten, werd verdacht van spionage.

Hunda Yee, zijn 29-jarige Palestijnse vrouw uit Syrië, maar in de Verenigde Staten woonachtig, toog voor niets samen met haar vierjarige dochtertje naar het vliegveld van Seattle. Haar echtgenoot kwam nooit aan, maar Hunda wist niet waarom. Toen ze ongerust terugkeerde naar huis, waren alle meubels in haar woning door de federale recherche in plastic gepakt. Toen wist ze dat het goed fout zat.

Negen dagen later pas hoorde ze wat er was gebeurd. Niet van het leger, maar via de televisie. ,,Ik zag al het slechte nieuws over mijn echtgenoot, maar ik geloofde het niet'', zegt ze in het Arabisch tegen de Amerikaanse media.

Kapitein James Yee zat drie maanden in een isolatiecel op een scheepsgevangenis in South-Carolina. Het contact met zijn vrouw bleef beperkt tot enkele korte telefoontjes per week. Spreken in het Arabisch was verboden.

Eind vorige maand werd Yee vrijgelaten en deze week deed hij voor het eerst zijn verhaal.

Maar zijn oude bazen zijn nog niet klaar met hem. Van spionage wordt hij niet meer verdacht, maar inmiddels zijn hem foute verklaringen, het downloaden van porno op een computer van het leger en buitenechtelijke relaties [hetgeen verboden is binnen het leger] ten laste gelegd. Yee ontkent alles, Hunda kan het niet geloven. Haar familie is ondergedompeld in diepe schaamte.

Groeperingen voor de rechten van Amerikaanse burgers hebben zich massaal op `de zaak Yee' gestort. Zij vermoeden dat Yee is uitgekozen om het falen in Guantánamo – er blijken maar weinig echte terroristen gevangen te zitten - te verdonkeremanen. Ze vergelijken Lee's verhaal met dat van de Chinees-Amerikaanse kerngeleerde Wen Ho Lee die in 2000 eveneens werd beticht van spionage. Ook hij werd uiteindelijk vrijgelaten wegens gebrek aan bewijs. Wen zat negen maanden vast. Behalve een verontschuldiging van de rechter werd Wen niet gecompenseerd.

,,Eerst is hij te schande gemaakt en beschuldig van spionage'', zegt Ibrahim Hooper, woordvoerder van de Raad voor Amerikaansislamitische betrekkingen in The New York Times over Lee. ,,Dan zeggen ze van de een op de andere dag: `je kunt nu gaan, en om het leuk te maken krijg je nog een aantal andere aanklachten aan je broek om je reputatie verder te beschadigen'. Het is een heel verdacht scenario dat zich hier heeft afgespeeld.'' Militaire woordvoerders weigeren commentaar.