Geld

Wat doe je als je van geld geld wil maken? Het antwoord is even verrassend als simpel: je huurt een paar topbridgers in. Zo ongeveer moet Warren E. Buffett, directeur-eigenaar van Berkshire Hathaway hebben geredeneerd. Om de investeringszin van een aantal van zijn klanten wat aan te wakkeren had Buffett, na Bill Gates de rijkste mens ter wereld, iets nieuws verzonnen. De dames en heren waren, samen met wat bridgeprofessionals uitgenodigd mee te doen aan een viertalletje in de buurt van Buffetts residentie in de staat Nebraska. Toch zou deze wedstrijd hooguit de sportpagina's van de Omaha Chronicle hebben gehaald, als niet een van de experts op een der spellen had geëxcelleerd:

O/Allen

♠ A H 8 7

♡ B 4

♦ B

♣ V B 10 7 5 4

♠ V 10 6

♠ 5 4 3 2

♡ 9 6 2

♡ V 10 8 7

♦ A H 10 8 7

♦ 6 3 2

♣ H 2

♣ 9 6

♠ B 9

♡ A H 5 3

♦ V 9 5 4

♣ A 8 3

In de ene kamer kwam west met ♦8 uit tegen 3SA nadat zuid met een 14-16 sans had geopend. De boer won, de klaverensnit verloor aan west, die incasseerde nog twee hoge ruitens en de leider kon tien slagen claimen. In de andere kamer hoorde Eric Greco als west zuid met 1♦ openen, waarna het uiteindelijk ook in 3SA eindigde, te spelen door zuid. Greco begon met ♦H en speelde toen ♦8 na voor de negen. Zuid stak over in schoppen en speelde ♣V, vlotjes gedoken door west, die de nagespeelde ♣B wel mocht maken. Greco ging uitstekend door met ♠V, maar toen de leider klein bijspeelde, switchte hij terecht naar harten. Drie down in een contract waar op zeker moment twaalf slagen te halen waren, was spectaculair. Merk op dat Greco niet de fout maakte een derde rondje schoppen te spelen, want dan kan de leider ♣A deblokkeren. Greco's tegenspel leverde hem een IBPA Award op: die van de verdediging van het jaar. Lees op www.nrc.nl/bridge hoe diezelfde Greco afgelopen week de Reisinger Trophy voor Team Brachman won.

    • Jan van Cleeff