Geiten & HIV

Geitemelk verrijkt het voedselaanbod en verhoogt de weerstand tegen HIV: vandaar dat 120 Hollandse melkgeiten naar Tanzania gaan.

Honderdtwintig Nederlandse melkgeiten zijn gisteren uit Elspeet op transport naar Tanzania gegaan. Dat gebeurt op initiatief van de ontwikkelingshulporganisatie Heifer Nederland, die daarmee arme gezinnen in Tanzania hoopt te helpen. De geiten zijn geschonken door scholen, donateurs en door bedrijven in Nederland.

Joep van Mierlo, directeur van Heifer Nederland zegt in een persverklaring: ,,De geiten worden verdeeld onder honderd groepen van vier gezinnen. In iedere groep heeft tenminste één gezin de zorg voor een met HIV/aids besmet persoon. Ieder gezin dat nu een geit ontvangt, geeft twee vrouwelijke lammetjes door aan een volgend gezin in de groep. Hierdoor hebben binnen twee jaar alle vierhonderd gezinnen een eigen melkgeit.'

Veel gezinnen in de projectgroep zorgen voor een gezinslid of familielid dat besmet is met HIV/aids. Het feit dat zo'n gezin een geit krijgt, helpt ze om voor de zieke te zorgen. De vette, voedzame geitenmelk helpt de slechte weerstand te verbeteren van mensen met HIV/aids.

Meer info: www.heifer.nl

    • Paul Steenhuis