Geen seks

De aanval van Elsbeth Etty tegen de katholieke kerk en paus Johannes Paulus II is niet mis. De kerkvorst zou verantwoordelijk zijn voor massamoord in Afrika door aids vanwege zijn standpunt over condooms. Het verspreiden van condooms zou volgens Etty dan de aids-epidemie aan banden leggen.

Maar de feiten liggen volgens de Verenigde Naties genuanceerder. Met gebruik van condooms blijft er 15 procent kans dat iemand hiv oploopt. De klimatologische omstandigheden, de gebrekkige hygiëne, het meervoudige gebruik én de mindere kwaliteit van de in Afrika verspreide condooms maken de kans op besmetting eerder groter dan kleiner. De VN propageren sinds 2001 de ABC-methode: Abstain (zie af van seksuele gemeenschap) Be faithful (wees trouw aan je partner) en pas in laatste instantie Condoom gebruiken.

De visie van de katholieke kerk op seksualiteit wordt door Etty gekarikaturiseerd. De kerk vindt het condoom inderdaad niet acceptabel, maar je hoeft niet katholiek te zijn om te beweren dat seksuele onthouding en monogamie de overdracht van het aids-virus hiv zouden indammen. In de Verenigde Staten is een niet-kerkelijke campagne – Abstain, it works every time – al jaren aan de gang en die begint op scholen een bredere basis te krijgen. En aangezien we op andere gebieden achter de VS aan lopen, zal het straks in Europa niet trendy worden om af te zien van seks?

    • Rafael de Ojeda Amsterdam